6109d5f6-b0e3-40d8-bad6-12b8e06fda9f.jpeg

Umut Azad Akkel | It / Ortada | İmalat-Hane İMÇ Proje Alanı

123 B izlenme  
18.12.2024

Umut Azad Akkel

"It / Ortada"

24 Ekim - 29 Aralık 2024

İmalat-Hane İMÇ Proje Alanı

Umut Azad Akkel’in İstanbul’da gerçekleşen ilk solo sergisi “It/Ortada” Paulo Freire’nin Ezilenlerin Pedagojisi kitabında incelenen sosyal kodların, (ezen/ezilen, mağdur/fail) oyun teması aracılığıyla ele alındığı bir deneyim sunmayı hedefliyor.

Temel ve ortaklaştığımızı düşündüğümüz kavramların, potansiyel karşıtları olma ihtimalini irdeleyen bu proje eşitlik, ayrımcılık, haz gibi kavramların herkes için aynı yerde durmaması ve bu farklılıkları sorgularken aslında birer “fail”e dönüşebilme ihtimali üzerine düşünme alanına davet ediyor. Aynı zamanda sanatçının kendi hayatında yaşadığı kırılımlar, sosyal dışlanma, aidiyet, bir sosyal grubun parçası olma ya da olamama serüveninden hareketle toplumsal alanlarımıza dair sorular soruyor. İktidar sahibine öykünen ezilenin, rollerin değiştiği bir kurguda tahakküm ve kontrol mekanizmalarını aynı şekilde kullanma olasılığı mümkün müdür? Bu olasılık, iktidar ve ezilen arasındaki gerilimin kaynağı hakkında ne söylemektedir?

Oyun, bu dinamikleri bir simülasyon olarak sunarak eşitlik ve ayrıcalık, kazanma ve kaybetme, güç ve zayıflık gibi karşıtlıkları katılımcı bir yolla ele alıyor; hem oyunda hem de gerçek yaşamda hangi rolleri üstlendiğimizi sorgulamamıza olanak tanıyor. İddiası eşit şartlarda başlamak olan bir oyunda, avantajlı ve dezavantajlı tarafların gözden geçirilmesi eşitsizlik ve ayrımcılığın nasıl da birbirine bağlı olduğunu düşündürürken; oyun içinde kendini açığa vuran zarar verme arzusu, rekabet ve zafer hissinin olası failliğini tartışmaya açıyor. Eşitlenme tahayyülüyle ayrıcalığın konfor alanından çıkamadığımız çelişkili alanları mercek altına alıyor.

Akkel çalışmalarında, kimlik politikaları, kentsel dönüşüm, kamusal alanın mülkiyeti, hem özel hem kamusal ilişkilerle kesişen kişisel ve kolektif kırılganlıklara odaklanıyor. Akkel'in üretimleri, endüstriyel, hazır ve inşaat malzemeleri performatif ögelerle bir araya getirerek, kırılganlıklarını gizlendiği bir ifade biçimini benimsiyor.

Sanatçı, kişisel sanat pratiğinin yanı sıra “Fava Connection”, “Iran 101” ve “Korean Nomad” gibi kültürel ve politik kimlik üzerine etkinlikler düzenliyor. Serginin küratörlüğünü üstlenen Ozan Ünlükoç uzun zamandır queer eksenli iş üreten genç sanatçılarla çalıştı, 2020’den beri Argonotlar’da idari koordinatör olarak çalışmalarını sürdürmekte.

24 Ekim – 29 Aralık 2024 tarihleri arasında görülebilecek sergi kapsamında gerçekleşecek sanatçı konuşması ve kamusal programlar yakında İMALAT-HANE internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden duyurulacaktır.

Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin