Kent Duvarlarından Dünyaya Bakmak

Evrim Sekmen

12 yıl önce





 Burhan Doğançay retrospektifi İstanbul Modern’de açıldı. Kent Duvarlarının yarım yüzyılı adlı sergide geçmişin çalkantılı politik ortamını kişilerin kendilerini ve düşüncelerini ifade etmenin, isyanın mekanı olan duvar yazıları müzede yerini aldı. 








Burhan Doğançay’ın da dediği gibi; şimdinin duvarları beyaz ve tertemiz. Bu tabi sorunların olmadığı anlamına gelmiyor. Şimdi kendini ifade ediş biçimleri değişti. Twitter ve Facebook gibi sosyal medya alanları sayesinde sokaklara çıkılmadan da yapılabiliyor.  









Doğançay afişten, gazete kupürlerine kadar yer verdiği eserlerinde politik arka planın yanı sıra popüler kültür önemli bir başlangıç noktası. Çok yolculuklar yapan ressam, deneyimlerini kurduğu estetiğe yansıtabilmesini bilmiş; dünya çapında tanınmıştır. 









Sergideki eserlerin bazıları yurt dışındaki müzelerden ödünç alınmış olup sergi bittiğinde iade ediliyor. Burhan Doğançay’ ın bu sergisi gelecekte yurtdışında tanınan ressamlarımız çok az, resim gelişmiyor dememek için gezilmeli, kaydedilmeli ve tartışılmalıdır. Bu farkındalık müzelerin çabalarıyla sanat ortamı alımlayıcısını toplumun geneline daha çok yaymak için gerekli görünüyor.









Burhan Doğançay’ı eserleri üzerinden tanımlamaya devam edersek Doğançay yapıtlarında bizi keşfetmeye çağırıyor. Çeşitli ikonlar ve göstergelerle tarihsel bir bellek yaratmaya çalışıyor.  Kağıt kıvrımlarının altında görünen tarihsel iz bırakmalardır. Sıradan bir duvara… Adı olmayan insanların toplumsal başkaldırıları..








Sanatçının kapılar serisinden en güzel örnekleri bulmak mümkün. Kapı izleyiciye birçok çağrışım vaat ediyor.  Duvarlarda olduğu gibi kapı serisinde de sanatçının kültür üzerinden hayata coşkulu bakışını okuyabiliyorsunuz. 

Burhan Doğançay bu başarıyı tesadüfî yakalamamış; babası Ressam Adil Doğançay’ın teşvikiyle resmi hayatının bir parçası haline getirmiştir. Seneler boyunca yapılan bir uğraşın sonucu olarak ustalık ve evrensellik beraberinde gelmiştir.








 En önemlisi ressam olarak hayatta kalacağına inanmıştır. 
Ressamın özgür ruhuna saygı niteliğinde olan bu retrospektifi gezmenizi öneririm.
Sergi 23 Eylül 2012’ye kadar sürecek.  





Yazan:Evrim Sekmen



En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin