8ca5a857-34c2-4d85-8ef4-6abb7e34ee4c.jpg

Sanat ve Teknoloji Birlikteliğine Dair İki Sergi Yazan:Banu Çarmıklı

Banu Çarmıklı

11 yıl önce

Eylül ayının gelmesi ile birlikte İstanbul’da sanat piyasası hareketlenmeye başladı. Şehrin farklı bölgelerine konumlanmış galerilerin sergi takvimleri yavaş yavaş kendini gösteriyor. Geçtiğimiz senelerde içki içildiği için sanat galerisi açılışına yapılan baskın ile gündeme gelen Tophane İstanbul’un en eski semtlerinden. Son yıllarda ardı ardına açılan sanat galerilerinin bu tarihi mekana bir dinamizm kattığına inanıyorum. Genellikle genç sanatçıların çalışmalarına yer veren bu galeriler hem güncel sanat ait örnekleri sanatseverler ile buluşturuyor, hem de onlara sanata farklı bir pencereden bakma şansı sunuyorlar. Her ayın bir pazar günü “Tophane Art Walk” adı altında düzenlenen galeri gezintileri İstanbulluları bu bölgeye çekmeye yeterli bir neden. Hafta sonlarını geçirmekten keyif aldığım bu bölgede PG sanat galerisi sezonu Ayşe Gül Süter’in “Hareket” başlıklı ilk kişisel sergisi ile açtı. 



Daha önceki çalışmalarından hatırladığım kadarıyla Süter ürettiği eserlerinde yeni medya teknolojileri kullanıyordu.  Bu kez sanatçı her hangi bir yazılım kullanmadan etkileşim nasıl tasarlanabilir, Optik algılayıcılar, dokunmatik aygıtlar ve görüntü işleme olmadan da yeni medyanın temel problematikleri söz konusu edilebilir mi gibi soruların yanıtlarını aradığı deneyimlerini bizlerle paylaşıyor. Önceden animasyon, projeksiyon gibi teknik olanaklardan faydalanırken, teknolojinin sunduğu olanakların dışına çıkarak materyalin kendisinden bu etkileri yaratmanın mümkünatını sorgulamaya ve denemeye karar veriyor. Buradan yola çıkarak atölyesinde kırık araç camları ile denemeler yapıyor. Bu cam kırıklarını LED ışıklar ile birleştirerek hareketli görüntüler elde etmeye çalışıyor. Cam kırıkları, filmler ve ışığın birlikteliği izleyici de kendi hareketleri ile işlere müdahil olmuş oluyor. Yine benzer bir yöntem ile aynaları kullandığı çalışmasında izleyici hareketleri neticesinde kendisini kırmızı ve sarı gibi iki ayrı renkte görüyor. Bu noktada sanatçı bilgisayarda yazdığı kod ile gerçekliği deforme ederek izleyicide çift görme etkisi yaratıyor.  



Galerinin ortasına yerleştirilmiş bilgisayar kodlama ile yapılan kara kutu içindeki iş ile çerçeveler içindeki cam filmler birbirileriyle adeta konuşuyorlar. Diğer bir duvarda ise cam film üzerindeki gökyüzü imajı izleyici ile birlikte hareket ediyor gibi. Genelde LED ışık kullanılmış kırık cam çalışmalar izleyici ile interaktif bir ilişki içinde. Sergi de yer alan diğer ilginç bir iş ise,  bir kutu içine yerleştirilen pileksi üzeri karbon kâğıt ve ağır bir gümüş topun araba hareket halindeyken çizdiği yol haritası. Mekana girer girmez dikkati çeken çalışmada ise panel üzerine yerleştirilmiş pileksi çubuklar renkli LED ışıklar ile mekanda adeta bir gökkuşağı etkisi yaratıyor. Dokunarak hissettiğimiz bu pileksi çubuklar her çevrildiğinde farklı bir görüntü elde edilmesine sebep oluyor.



Deneysel nitelikteki bu çalışmalarında Süter, kelimeler ve onların anlamları yerine kırık aynalar, yansımalar ve renk gibi imajları kullanarak hem eserlere farklı duygular yüklemiş, hem de sanatçı kendine özgü bir estetik dil yaratmış. Kısacası sergide ki eserler izleyici ile her daim etkileşim içindeler. Sanatçı gündelik hayatımızda kullandığımız bu nesnelere ( cam ve ayna) sonsuzluk, hayal, düş, gerçeklik gibi olguları yükleyerek yoruma açık bırakıyor.  


 

Karaköy’deki Egeran Sanat merkezi geçen seneye kadar galeri olarak faaliyet gösterirken,  bu seneden itibaren genç sanatçılar için proje mekanı olarak faaliyetine devam edecek. Mekânın ilk lanse edeceği sanatçı projesi Full Art Prize 2012 ödülünü kazanan ve Spot Üretim Fonu tarafından ilk desteklenen sanatçı Işıl Eğrikavuk’a ait. 
 


 

Karaköy’deki Egeran Sanat merkezi geçen seneye kadar galeri olarak faaliyet gösterirken,  bu seneden itibaren genç sanatçılar için proje mekanı olarak faaliyetine devam edecek. Mekânın ilk lanse edeceği sanatçı projesi Full Art Prize 2012 ödülünü kazanan ve Spot Üretim Fonu tarafından ilk desteklenen sanatçı Işıl Eğrikavuk’a ait. 

Sanatçının “ Ters Köşe” adlı multimedya yerleştirmesi, ismini futbol teriminden alarak gezi olaylarına ve hükümet karşıtı gösterilere referans veriyor. Sanatçı video çalışmasını heykeller ile de destekliyor. Eğrikavuk kitle iletişim aracı olan televizyon ile kişi arasında hayali bir ilişki kurarak izleyeni psikolojik olarak etkilemeyi başarıyor. İnanıyorum ki günümüzde teknoloji ile sanatın birlikteliği çağdaş sanatı anlamamıza ve yorumlamamıza katkı sağlamaktadır. 
Eğrikavuk’un sergisi 5 Ekim, Süter’in sergisi ise 29 Eylül’e kadar görülebilir. 
 



Yazı ve Fotoğraflar: Banu Çarmıklı

 
Daha fazla bilgi için aşağıdaki linki TIK layabilirsiniz.


En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin