5 Asırlık Haber Tarihini Anlatan Newseum

İnci Aksoy

12 yıl önce




Washington DC’de, halkın farkındalığının artması ve özgür basının anlaşılması için kurulan Newseum (Haber Müzesi),  250.000 m2 lik bir mekanda izleyicilerine, medyada gelişen teknolojiyi sunuyor.  Newseum; haberciliğin bağımsızlığını, özgür toplumun değerini,  dünyanın en önemli etkinlerini çekici ve benzersiz bir üslupla anlatarak, ziyaretçilerine haberin neden ve nasıl yapıldığının da kamera arkasını gösteriyor. Burada haberler ve haberi yapan kişilerle ilgili unutulmaz deneyimler yaşayarak, medyanın büyülü dünyasında geziyorsunuz.





5 asırlık haber tarihini ileri teknolojisi ve interaktif yapısıyla, uygulamalı olarak sunan müze 7 kattan oluşuyor. Bünyesinde  bulunan 14 galeri, 15 tiyatro ve 2 yayın stüdyosu ile ziyaretçiye benzersiz bir ortam sunuyor. Sergi galerilerinde haber tarihi, elektronik haber, fotoğraf gazeteciliği, dünya haberleri ve medyanın en önemli tarihsel olaylarının nasıl manşet yaptığı anlatılırken, tiyatro ve hazırlanan programlarla, izleyiciye haberin iyi ve kötü taraflarını, ilham veren ya da cesaret kırıcı olaylarını haberler aracılığıyla eğlenceli ve öğretici bir biçimde açıklıyor.



Haberin Büyük Salonu





Newseum’da, ziyaretçiler haberlerin sürekli akışıyla anlık, tarihi ve son dakika haberlerini sansürsüz, farklı ve özgür olarak izleyebilmektedir. Büyük salonda en yeni haber başlıkları sürekli olarak alt yazı olarak ekranda dönmektedir.



Büyük Kitaplar Galerisi

Tarih boyunca özgürlük aydın toplumlar için anahtar olmuştur. Nadir bulunan orijinal kitaplar, dokümanlar bu galeride sergileniyor. Önemli politik çalışmalar da bu kitapların içinde yer alıyor.

Günlük gazetelerin haberleri, her sabah 800 gazetenin ana sayfası, Newseum’da hergün değişerek sergilenmektedir. Günlük gazete manşetlerinin okunduğu dokunmatik istasyonlarda Türk gazeteleri de yer alıyor.



İnteraktif Haber Odası


Bir muhabirin, haberi nasıl hazırlandığı, interaktif haber odasında izleyiciye muhabir, haber spikeri ya da fotoğrafçı rolü oynama fırsatı verilerek anlatılıyor.



Berlin Duvarı Galerisi


1961 de örülen Berlin Duvarı’nın anlatıldığı bölüm. Dramatik olan bu hikaye de, haberlerin ve bilginin zulmü devirmek, özgürlüğü yeniden getirmek için nasıl kullanıldığını, 28 yıl boyunca duvarın tarihini anlatan medya haberlerini gözler önüne seriliyor. 1989 yılında duvarın yıkılmasıyla ilgili dünyada yer alan haberleri ayrıntılı olarak bulmak mümkün.





Dünya Haberleri Galerisi’nde, medyanın hangi ülkelerde basın özgürlüğüne sahip olduğu derecelendilerek sunulmuş. Yeşil renk bağımsız, sarı renk yarı bağımsız, kırmızılar ise bağımsız olmayan ülkeleri gösteriyor. Türkiye burada yarı bağımsız olarak yer alıyor.





Hayatını görevi başında kaybeden gazetecilerin yer aldığı bölümde, geçtiğimiz yıl Van Depremi’nde kaybettiğimiz 2 Türk Gazetecimiz Cem Emir, Sebahattin Yılmaz da bulunuyor.





Washington DC deki Newseum (Haber Müzesi) interaktif yapısıyla, görülmesi gereken en ilginç müzelerden biri.


Yazı ve Fotoğraflar: İnci Aksoy
 

Yazı ve Fotoğraflar: İnci Aksoy

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

2 ay önce

Frieze London 2024: İngiltere’nin En Prestijli Sanat Fuarından İzlenimler

2 ay önce

60. Venedik Bienali’nin Ardından

bir yıl önce

Tüm Şehri Etkisi Altına Alan Sanat Rüzgarıyla Art Basel Miami Beach 2023 | Yazan İnci Aksoy

bir yıl önce

PARIS+ par Art Basel'in İkinci Edisyonunun Ardından | Yazan İnci Aksoy

2 yıl önce

Art Basel Miami Beach 2022: Sanat Maratonunda Bir Hafta | Yazan İnci Aksoy

En Çok Okunanlar