Efsanevi Alman çellistler Jens Peter Maintz ve Wolfgang Emanuel Schmidt’ten oluşan Cello Duello, 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nin 31 Ağustos Cumartesi akşamı CRR Konser Salonu’nda gerçekleşen açılış konserinde Türkiye’de ilk kez sahne aldı! Aynı zamanda iki sıkı dost olan ve 33 yıldır dünyanın dört bir yanındaki en prestijli sahnelerde ve festivallerde konserler veren ikili, Barok dönemden romantik döneme uzanan geniş repertuarıyla dinleyicilere sıradışı bir müzik düellosu yaşattılar. Dünya çapındaki sanatçıları ülkemizdeki klasik müzik tutkunlarıyla buluşturan 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, birçoğu ilk kez ülkemize gelen dünyaca ünlü yıldızların konserleri, söyleşileri, masterclass programları ve çocuklar için özel etkinliklerle 18 Eylül’e kadar devam edecek.
Her yıl genişleyen yelpazesi ve her daim kaliteli programıyla yıldız isimleri ve efsanevi oda müziği gruplarını ülkemizdeki müzik tutkunlarıyla buluşturan İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, 31 Ağustos – 18 Eylül 2024 tarihleri arasında dördüncü kez gerçekleşiyor. Tanınmış viyolonsel sanatçısı Nil Kocamangil’in kurucusu ve genel sanat yönetmeni olduğu festival, özellikle genç dinleyici ve müzisyenlerin uluslararası sanatçılarla bir araya gelmesine büyük önem veriyor. Gelenekselleşme yolunda ilerleyen festival bu yıl da, konser ve söyleşilerin yanı sıra masterclass’lar ve çocuklar için özel etkinliklerle katılımcılarına zengin bir program sunuyor.
DÜNYA YILDIZLARINDAN EŞSİZ KONSERLER
Yıllardır ya da daha önce hiç Türkiye’ye gelmemiş dünya yıldızlarını ülkemizdeki dinleyicilerle bir araya getirmek hayaliyle yola çıkan İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, dördüncü yılında da uluslararası sanatçıları İstanbul’da ağırlıyor. Bu yıl farklı müzik türleriyle ve enstrümanlarla genişleyerek daha da kapsayıcı bir program sunan 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, Cello Duello’nun verdiği açılış konserinin ardından birçoğu ülkemize ilk kez gelen dünya yıldızlarının konserleriyle devam edecek. 3 Eylül’de gerçekleşecek “Villa Musica İstanbul’da!”konserinde, Alexander Hülshoff (viyolonsel), Niklas Liepe (keman) ve Lisa Klotz’tan (viyola) oluşan Villa Musica yineTürkiye’de ilk kez dinleyicilerin karşısına çıkacak. 6 Eylül’de piyanist Vincent Mussat, klarnet sanatçısı Joë Christopheve viyolonsel sanatçısı Nil Kocamangil; 9 Eylül’de Zigmas Cepulėnas, Sergej Krinicin, Saulius S. Lipčius ve Chris Ruebens’ten oluşan Baltık Gitar Dörtlüsü dinleyicilerle buluşacak.
Dinleyicileri tangonun sınırlarını keşfetmeye davet eden Belçikalı SONICO topluluğu, Türkiye’deki ilk konserini 11 Eylül’de “SONICO - THE EDGE OF TANGO!” başlığıyla verecek. Dünya sahnelerinden sonra ilk kez 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali kapsamında Türkiye’ye gelen efsanevi Tambuco Percussion Ensemble’ın konseri 14 Eylül’de; Anadolu Nefesli Beşlisi’nin Bulgar piyano virtüözü Ludmil Angelov ile ilk kez bir araya geleceği ve bir de dünya prömiyerinin gerçekleşeceği özel konser 17 Eylül’de gerçekleşecek. Festivalin kapanış konserini ise 18 Eylül’de günümüzün en ünlü yaylı dörtlülerinden biri olan efsanevi Quatuor Ebène verecek.
ULUSLARARASI MÜZİSYENLERLE SÖYLEŞİLER
Dünyaca ünlü klasik müzik sanatçılarının sevdikleri müzikleri öğrenmek ve onlarla bu müzikler üzerine sohbet etmek amacıyla düzenlenen OFF-THE-RECORD söyleşileri, Feyzi Erçin’in moderatörlüğünde müzik dünyasının sınırlarını aşarak, farklı müzik türlerini bir araya getiren yepyeni bir deneyim sunuyor. Metrohan’da ücretsiz olarak gerçekleşen söyleşilerin bu yılki konukları 2 Eylül’de Villa Musica; 5 Eylül’de Joë Christophe ve Vincent Mussat; 13 Eylül’de Tambuco Percussion Ensemble ve 15 Eylül’de Anadolu Nefesli Beşlisi ile Ludmil Angelov olacak.
Dördüncü yılında da konservatuvar öğrencilerini dünyaca ünlü isimlerle buluşturmaya devam eden İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, “İlham Veren Buluşmalar” adlı söyleşi serisinde ise bu yıl, aynı zamanda festivalin masterclass’larını gerçekleştiren isimleri CRR Konser Salonu’nda ağırlıyor. Prof. Jens Peter Maintz’in konuk olduğu söyleşi serisi 7 Eylül’de Prof. Joë Christophe ve 12 Eylül’de Prof. Rick Stotijn ile devam edecek.
ÇOCUKLARA ÖZEL
Çok özel iki etkinlikle çocukları da festivalin tadını çıkarmaya davet eden 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivalikapsamında çocuklar için iki farklı atölye çalışması gerçekleşecek. Meksika'dan Gelen Ritim: Tambuco ile Çocuklar için Beden Perküsyonu Atölyesi’nde Meksika kökenli ve dört kez GRAMMY ödülüne aday gösterilen ünlü perküsyon grubu Tambuco Percussion Ensemble’ın üyeleri, 15 Eylül’de çocuklarla bir beden perküsyonu ve ritim çalışmaları gerçekleştirecek. Türkiye’nin en önemli oda müziği topluluklarından Anadolu Nefesli Beşlisi ise 16 Eylül’de Enstrümanları Tanıyalım - Tahta Nefesli Çalgılar başlıklı atölyede flüt, obua, klarnet, fagot ve kornonun büyülü ses dünyasını paylaşıp enstrümanların tarihi ve gelişimlerini kısa örnekler seslendirerek sunacak.
MASTERCLASS PROGRAMLARI
İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nin, klasik müzik öğrencilerini, çoğu Türkiye’de ilk kez eğitim veren usta isimlerle buluşturan masterclass programları bu yıl üç enstrüman odağında gerçekleşiyor. Efsanevi çellist Prof. Jens Peter Maintz’ın viyolonsel; Fransız klarnet sanatçısı Prof. Joë Christophe’un klarnet; günümüzün en önemli kontrbas sanatçılarından ve eğitmenlerinden biri olarak kabul gören Prof. Rick Stotijn’in ise kontrbas masterclass’ı düzenlediği program, yarının yıldızlarını sanatseverlerle buluşturacak masterclass kapanış konserleriyle sona erecek. Onlarca farklı ülkeden yüzlerce kişinin başvurduğu ve benzerlerinden farklı olarak hem başvurunun hem de katılımın ücretsiz olmasıyla da dikkat çeken masterclass programları, katılımcı olmasalar da dersleri takip etmek isteyen tüm müzik öğrencilerinin ve hocalarına açık olarak düzenleniyor.
İBB Kültür’ün düzenlediği uluslararası festivallerden 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nin ücretli konserlerinin biletleri Biletix’ten; ücretsiz konser, söyleşi ve atölyelerinin biletleri ise İstanbul Senin uygulaması üzerinden temin edilebilir.
PROGRAM
3 Eylül Salı 20.00 Villa Musica İstanbul’da / Baruthane
6 Eylül Cuma 20.00 Christophe & Kocamangil & Mussat / CRR Konser Salonu
9 Eylül Pazartesi 20.00 Baltık Gitar Dörtlüsü / Baruthane
11 Eylül Çarşamba 20.00 SONICO Ensemble / CRR Konser Salonu
14 Eylül Cumartesi 20.00 Tambuco Percussion Ensemble / CRR Konser Salonu
17 Eylül Salı 20.00 Anadolu Nefesli Beşlisi & Ludmil Angelov / CRR Konser Salonu
18 Eylül Çarşamba 20.00 Kapanış Konseri: Quatuor Ébène / CRR Konser Salonu
OFF THE RECORD SÖYLEŞİLERİ
Moderatör: Feyzi Erçin
2 Eylül Pazartesi 19.30 Villa Musica Trio Söyleşisi / Metrohan
5 Eylül Perşembe 19.30 Joë Christophe & Vincent Mussat Söyleşisi / Metrohan
13 Eylül Cuma 19.30 Tambuco Percussion Ensemble Söyleşisi / Metrohan
15 Eylül Pazar 19.30 Anadolu Nefesli Beşlisi & Ludmil Angelov Söyleşisi / Metrohan
İLHAM VEREN BULUŞMALAR SÖYLEŞİ SERİSİ
7 Eylül Cumartesi 17.30 Prof. Joë Christophe / CRR Konser Salonu
12 Eylül Perşembe 17.30 Prof. Rick Stotijn / CRR Konser Salonu
ÇOCUK ATÖLYELERİ
15 Eylül Pazar 12.00 Tambuco ile Beden Perküsyonu Atölyesi / Bulgur Palas
16 Eylül Pazartesi 17.30 Enstrümanları Tanıyalım: Anadolu Nefesli Beşlisi ile Tahta Nefesli Çalgılar / CRR Konser Salonu Fuayesi
MASTERCLASS PROGRAMLARI
28 Ağustos – 1 Eylül Viyolonsel Masterclass’ı: Prof. Jens Peter Maintz / CRR Konser Salonu
1 Eylül Pazar 12.30 Viyolonsel Masterclass’ı Kapanış Konseri / CRR Konser Salonu
5 – 8 Eylül Klarnet Masterclass’ı: Prof. Joë Christophe / CRR Konser Salonu
8 Eylül Pazar 19.00 Klarnet Masterclass’ı Kapanış Konseri / CRR Konser Salonu
12 – 15 Eylül Kontrbas Masterclass’ı: Prof. Rick Stotijn / CRR Konser Salonu
15 Eylül Pazar 15.00 Kontrbas Masterclass’ı Kapanış Konseri / Metrohan
Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews
Galeri/Miz Özel Seçkisiyle London Art Fair’de!
“Var Kalma Pratikleri” Kolektif Sergisi Institut français’de
Türkiye Tekstil Bienali 2025: Dalga Kumaş
Salon İKSV 15 Yaşında!
Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Dr. Feride Çelik
Yorum yapmak için tıklayın