Geleceği değiştirmek için bugün ne yapabilirsiniz? Herkesin hayata kattıklarını düşündüren önemli bir sorudur ve bunun üzerinde durmak istiyorum. Çünkü bu soru hepimizi harekete geçmeye teşvik ediyor. İsterseniz siz buna "Bugünden atacağımız her adımın geleceği nasıl etkileyeceğine dair önemli bir düşünme pratiği" deyin, ben de "bugünkü eylemlerimiz yarını şekillendirecek" diyeyim.
Peki, geleceğimizi en çok hangi faktörün etkilediğini düşünüyorsunuz? Sizce toplum olarak hangi unsurlar geleceğimizi belirlemede en önemli rolü oynuyor dersiniz? Eğitim seviyemiz, kültürel değerlerimiz, sosyal ilişkilerimizin niteliği, teknolojik gelişmeler, iklim değişikliği ve ekonomik durumlar dediğinizi duyar gibiyim. Ancak, bu faktörlerin yanı sıra, sanatın insanlığa katkısı da hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalar sanatın farkındalığı arttırdığı ve toplumsal olaylar karşısında sanatçılara ilham kaynağı olduğunu gösteriyor.
Kendimizin en güçlü ve en etkileyici yanlarından biri yaratıcılık değil midir? Yaratıcılık her alanda önemli ama sanat bunu en iyi ifade etme yollarından biri. Bir tablo gördüğünüzde ya da bir tiyatro oyununu izlediğinizde hissettiklerinizi düşünün... Sanat, bize dünyanın farklı yüzlerini gösterir, bazen göz ardı ettiğimiz gerçekleri gözler önüne serer ve bizi düşünmeye zorlar. Bir anda kendimizi, hiç tanımadığımız insanların hayatlarına, onların acılarına, sevinçlerine ve mücadelelerine tanıklık ederken buluruz.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 Bölümü
Soldan itibaren Fulden Karayel Okumuş & Gülşah Zamorano
Ülkemizde, sanatın sınırları aşarak farklı kültürleri bir araya getirdiği, yeni perspektifler sunduğu ve bize kendimizi ifade etmenin yollarını açtığı birçok örnek etkinlik düzenleniyor. Bu etkinliklerden biri, Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde gerçekleştirdiğimiz Temel Sanat ve Tasarım 2 dersi öğrencileriyle yapılan etkinlikten başkası değil. Bu etkinlikte, sanatın yaratıcılıkla olan eşsiz bağını ve toplum üzerindeki etkilerini, sanatçıların sanat eseri yaratım süreçlerinden sanatta momentalizme, sanattan ilham alan tasarımlardan sanatçılara kadar birçok açıdan ele aldık.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
Etkinliğin yanı sıra, Momentalizm kavramını baz alarak anı yakalayarak Sanat ve Tasarım öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdiğimiz etkinlikte öğrendiklerimizi ve hissettiklerimizi resmettikleri ve yazdıkları bir workshop gerçekleştirdik. Geleceğin genç nesil sanatçılarının ilham verici eserleri ve hikayeleri beni çok etkiledi. Her bir eser, cesaretleri ve özgünlükleriyle dolu, dünyaya kendi benzersiz bakış açısından bakışını yansıtıyor. Genç sanatçılar, eserlerinde genellikle kişisel duyguları, toplumsal meseleleri ve anlık izlenimleri yansıtıyorlar. Momentalizm akımından etkilenerek anlık duyguları ve izlenimleri öne çıkarıyorlar. Lüks markaların tasarımlarından, insan ilişkilerinden, zamanın baskısından,kadın gücünden ve özgürlük arayışından ilham alıyorlar. Ayrıca, mizah, yalnızlık, toplumsal baskılar gibi temalar üzerinden kendi sanatsal anlatılarını oluşturuyorlar.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
PUTRİ NADHİFA FAHMİ
Benim favorilerim arasında; Putri Nadhifa Fahmi’nin Kadının gücüne vurgu yapan eserinden, Mohadese Amin’in zaman kavramını iliklerinize kadar hissedebileceğiniz eserine, Berfin Yıldırım’ın suyun gücüne inanan eserinden, Mustafa Akın Turhan’ın sessizliğinde bir cevap oluşunu yansıtan eserine ve Müge Muratoğlu’nun çikolata yiyen ayakkabı eserine kadar daha nice yaratıcılıklarla dolu eserler yer alıyor.
Sol üstten itibaren Fatma Zehra Arslan
Sol alttan itibaren Zeynep Ünal & Metin Berke Amat
Sol alt Putri Fahmi
Üst orta Berfin Yıldırım
Alt orta Esma Nur Cihan
Sağ üstten itibaren Beril Terzioğlu
Sağ alttan itibaren Mohammed Badavi & Mustafa Akın Turhan
Sağ alt Irmak Ünal
İŞTE SANAT DÜNYASININ GELECEK VAAT EDEN GENÇLERİ
Berfin Yıldırım, eserinde denize dalarak zamanın durduğu ve huzurun hissedildiği anı betimliyor. Beril Terzioğlu, kahve fincanındaki uykulu göz figürüyle zamanı ve yorgunluğu yansıtıyor. Esma Nur Cihan, insanoğlunun hayata karşı yorgun duruşunu ve hissizleşmeyi işliyor. Fatma Zehra Arslan, sanat dünyasında özgünlük ve bireyselliğin önemini vurguluyor. Irmak Önal, gözler önünde olmanın anksiyete ve toplum baskısına neden olduğunu anlatıyor. Metin Berke Amat, dilsiz bir insanın duygularını ifade etme biçimini gösteriyor. Mustafa Akın Turhan, sessizliğin çığlığı temasıyla travma ve baskılara dikkat çekiyor. Mohammed Badavi, kararlarımızı diğer insanların görüşlerine bağlı olarak yaşamayı eleştiriyor. Putri Nadhifa Fahmi, kadının gücüne ve kendi ışığında parlamasına vurgu yapıyor. Zeynep Ünal, yalnızlık olgusunu ve içsel dünyamızda yaşanan duyguları işliyor.
Geleceği Şekillendiren Genç Sanatçıların İlham Verici Hikayeleri
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
ALP ORAL
Geleceği şekillendiren genç sanatçılar arasında Alp Oral’ın eseri, günümüzde lüks markaların kendi standartlarından çıkıp yeniliklere yönelmelerini yansıtıyor. Alp, sanat eserinde Momentalizm'i kullanarak önde gelen markalardan biri olan dünyaca ünlü LV markasına göndermede bulunuyor.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
BEYZA TEMİZÖZ
Beyza Temizöz’ün eseri, etkinliğimizde bahsettiğimiz konulardan biri olan Sanattan İlham Alan Tasarımlar üzerine odaklanıyor. Beyza, çizmeyi çok sevdiği ve mutluluk duyduğu anatomik kalp çizimini Seçkin Pirim’in sanat eserlerine atıfta bulunarak yansıtıyor.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
GÜLCAN YILMAZ
Gülcan Yılmaz’ın eseri, gerçekten sevgisini hissettiğiniz insanların yanında yaşadığınız huzuru ve aralarındaki sonsuz bağın bütünlüğünü yansıtıyor.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
MOHADESE AMİN
Mohadese Amin’in eseri, zaman kavramını derinlemesine hissettiren yaratıcı tekniklerle ön plana çıkıyor. Mohadese, zamanın günlük baskılarını eserinde vurgulayarak zamanın hızlı akışını ve bazen gecikmeleri, bazen de tekrarları gözler önüne seriyor.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
MÜGE MURATOĞLU
Müge Muratoğlu’nun çikolata yiyen ayakkabı eseri, mizah değeri yüksek bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Eser, etkinliğimizde bahsettiğimiz sanattan ilham alan tasarımlar projesinden esinleniyor gibi hissettiriyor. Müge Muratoğlu, eserini çikolata heykeltraşı Güler Güçlü’den de etkilenerek oluşturuyor.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
TUĞÇE ÖZYÜREK
Tuğçe Özyürek’in eserleri, momentalizmden etkilenerek elinde ayna tutan birinin kafasının içindeki düşünceleri gösteriyor. Ayrıca, Tuğçe’nin diğer eseri, sahil kenarında hem denizin hem de gecenin sonsuz bilinmezliğinde bir kişinin kaybolup gitmek istemesi ve aslında kaybolmuş hissetmesini anlatıyor. Deniz, huzurun yanı sıra belirsizlik ve sonsuzluk hissini de ifade ediyor.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
YAĞMUR KÖROĞLU
Yağmur Köroğlu’nun eseri, bağlar kavramına dikkat çekiyor. Eserinde bir kadın portresi var ve yüz hatlarını oluşturan bağlar, sanat eserinin temelini oluştururken, hayal ve hobilerin farkında olmadığımız bir şekilde bizim içsel dünyamızı oluşturduğunu aktarıyor. Portrenin kıvırcık saçları ise cam kırıklarından esinleniyor. Eserin bütünü, kırık parçaların bir bütün oluşturabileceğini yansıtıyor.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
YAREN İPEK
Yaren İpek’in eseri, özgürlük hissini ele alıyor. Çiçek gibi görünen ancak bir rüzgar gülü olan eser, her döndüğünde yapraklarını savurarak özgürlüğü temsil ediyor. Özgürlük, önümüze çıkan engelleri aşmanın ardından gelen bir his olarak aktarılıyor.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
ZEYNEP ARSLAN
Zeynep Arslan eserinde, bir melek figürü kullanıyor ve şunları dile getiriyor; Fark ettim ki takip ettiğim sanatçılarda momentalizm akımının etkisi altındaymış . Hissettiklerimizi anlık olarak içimizden geldiği gibi anlatmak ve ilk izlenimi vurgulamak ön plana çıkıyor. Kendimi iyi hissettiğim ve güzel haberler aldığım için aklıma gelen ilk böyle bir figür oldu diyor.
Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi & Temel Sanat ve Tasarım 2 bölümü
Soldan itibaren Gülşah Zamorano & Fulden Karayel Okumuş
Bu etkinlik, sadece bilgi ve fikirlerin paylaşıldığı bir etkinlik olmaktan öte, bir araya gelip birbirimizden öğrendiğimiz, yeni bağlantılar kurduğumuz bir deneyimdi. Geleceğe yön veren genç yeteneklerle birlikte olmak benim için çok keyifliydi. Hepinizin katılımı ve değerli katkıları, bu etkinliği gerçekten özel kıldı. Öncelikle Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesine, sevgili hocam Gülşah Zamorano’ya ve çok değerli Temel Sanat ve Tasarım 2 dersi öğrencilerine beni misafir ettiğiniz ve değerli vaktinizi ayırıp beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim. Umarım, gelecekte de bir araya gelerek bu tür etkinliklerde buluşuruz. Hepinize başarılar dilerim.
Yazı ve Fotoğraflar: Fulden Karayel Okumuş
Yazı ve Fotoğraflar: Fulden Karayel Okumuş
Bir Şehirde Sanatın Evrenselliği Yankılanıyorsa, O Gün 19. Contemporary Istanbul Günüdür!
Caeli’de Alice’inizi Keşfetmenin Tam Zamanı Mı Dersiniz?
Hayatınızdaki İzleri Bu Sergide Keşfetmeye Var Mısınız? | Yazan Fulden Karayel Okumuş
Tesadüfün Sanata Dönüştüğü Yer: Olafur Eliasson’un İstanbul Boğazı’ndaki Sergisi | Yazan Fulden Karayel Okumuş
Mücevher Tasarımcısı Ali Rıza Akdolu'nun Aliens Heykellerinin Sırrı 1 Milyon Yılda Mı Gizli? | Yazan Fulden Karayel Okumuş
Yorum yapmak için tıklayın