Müzeci, Arkeolog ve Ressam Osman Hamdi Bey’i Vefatının 108. Yılında Anıyoruz | ARTtvNews

ArtNews

6 yıl önce



Batı kültürü ile yetişmiş ancak içinde bulunduğu kültürden de uzaklaşmadan bunu yaşamına ve eserlerine yansıtabilmiş bir sanatçı olan Osman Hamdi Bey, 1842 yılında İstanbul'da doğdu. Babası, Osmanlı Devleti tarafından, eğitim için Avrupa'ya gönderilen ilk dört gençten biri olan İbrahim Edhem Bey’dir.


Türbe

İlkokulu Beşiktaş'ta okurken, 1856'da Mekteb-i Maarif-i Adliye'ye devam etti. Henüz 15 yaşındayken hukuk öğrenimi için, 1860'da Paris'e gitti. Eğitimi sırasında, o dönemim ünlü ressamlarından aralarında ünlü ressam Jean-Leon Gerome'un da bulunduğu atölyelerde, yardımcı asistanlık yaparak bir yandan da resim eğitimi almaya başardı.


Mimozalı Kadın, 1906

Marie adlı bir kıza aşık oldu ve henüz 22 yaşındayken evlendi. İki kızlarının dünyaya geldiği evliliği, 10 yıl devam edebildi. 22 yaşındayken Paris'te tanıştığı Marie adlı bir kızla evlendi ve 10 sene evli kaldılar. Bu evlilikten iki tane kızları olmuştu. 1871 yılında İstanbul’a geldi ve sarayda çalışmaya başladı. 1873'de Viyana'da Uluslararası Sergi Komiserliği görevi sırasında ikinci evliliğini yaptı.


Kahve Ocağı, 1879

11 Eylül 1881’de Müze-i Hümayun’a atanması ile Türk müzecilik dönemi başlamış oldu. Getirdiği reformlar ile Osmanlıya müzeciliği getirmiş oldu. 1883 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'ni ve Türkiye içerisindeki ilk müze olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurdu ve müdürlüklerini üstlendi. 1884 yılında antic eserlerin yurt dışına çıkarılmasını yasaklayan Asr-ı Atika Nizamnamesi’ni çıkarttı ve yürürlğe koydu.



Nemrut Dağı, Lagina ve Sayfa’da pek çok kazılar yaptı. Akeoloji dünyasının başyapıtlarından İskender Lahiti’nin bulunduğu bir takım antik eserleri çıkardı. Antik eserlerin sergilenmesi için 1891 yılında "ilk türk müze binası" olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni açtı.


Kaplumbağa Terbiyecisi, 1906–1907

Osman Hamdi Bey, 24 Şubat 1910 tarihinde vefat etmiştir.
Resimlerinde eğitim aldığı Gerome ve Boulanger'in etkileri görülen Osman hamdi Bey’in en önemli eserleri arasında Kaplumbağa Terbiyecisi (1906) ve Silah Taciri (1908) gelmektedir.



Hazırlayan: Pınar Saraçoğlu
 

Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

10 saat önce

Melek Zeynep Bulut’un “Duo” Adlı Eseri İkonik Painted Hall’de Sergileniyor

11 gün önce

9. Çanakkale Bienali Kapsamında KTSM İşbirliğiyle ‘Kamusal Alanda Sanat’ Çalıştayı Gerçekleştirildi

12 gün önce

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın Hibe Desteğiyle Hayata Geçirilen Çekirdek Eskişehir

12 gün önce

Yer Değiştirme Kavramını Yeniden Yorumlayan "Critical Shifts Sergisi Barın Han Sanat Merkezi’nde!

18 gün önce

Contemporary İstanbul 19. Edisyonu İçin Geri Sayım Başladı

En Çok Okunanlar