Rönesans’ın Dahi Çocuğu Michelangelo 543 Yaşında! Michelangelo’nun hayatına dair detayları aşağıda bulabilirsiniz…
Rönesans'ı oluşturanlardan ve bütün zamanların en büyük sanatçılarından biri, İtalyan ressam, heykeltıraş, mimar ve şair Michelangelo Buonarroti, 6 Mart 1475 tarihinde, İtalya’da, Floransa’ın güneyindeki Caprese Şehri’nde doğdu.
1488 yılında , babası Ludovico Buonarroti Simoni, tarafından Floransa’da ressam Ghirlandaio’nun atölyesine verildi. Burada, fresk yani duvar resmi yapmayı öğrendi. Hayalinde hep iyi bir heykeltraş olmak vardı.
Tesadüf eseri Lorenzo di Medici ile tanıştı. Floransa Dukası olan Medici Ailesi, Michelangelo’yu sarayına aldı. Üç yıl kalabildiği saraydan 1492’de Lorenzo ölünce ayrıldı. Sarayda hem eski dönemlerden kalma sanat eserleri tanıdı ve kendisini geliştirdi. Sarayın cerrahıyla morga giderek insan anotomisi üzerinde bilgi edindi.
1501’de Floransa’ya davet edildi. Dört yıl uğraşarak, 7 metre boyundaki Davud heykelini yaptı. Bu işi Palazzo della Signoria’nın önünde duran, ünlü heykelci Donatello’nun yaptığı Judith heykelinin kaldırılmasıyla, onun yerine yerleştirildi.
1544 yılında Musa adlı heykelini tamamladı. Mermer heykeli canlı insan gibiydi. Kendisi bile heykel olduğuna inanamıyordu. Şöhreti hızla yayılıyordu. Papalarla arası çok iyiydi 1547’de San Pietro Kilisesi'nin kubbesini yaptı. Resimleri ile duvarlarını süsledi. Onun haricinde Roma ve Floransa’da birçok önemli projeye imzasını attı.
1555 yılında tamamlayamadan öleceği Pieta heykel grubunu yapmaya başladı. 18 Şubat 1564’te vefat etti. Floransa’da bulunan Santa Croce Kilisesi’nde Dante Anıtı’nın yanına gömüldü.
Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews
31. Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri Sahiplerini Buldu
Melek Zeynep Bulut’un “Duo” Adlı Eseri İkonik Painted Hall’de Sergileniyor
9. Çanakkale Bienali Kapsamında KTSM İşbirliğiyle ‘Kamusal Alanda Sanat’ Çalıştayı Gerçekleştirildi
Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın Hibe Desteğiyle Hayata Geçirilen Çekirdek Eskişehir
Yer Değiştirme Kavramını Yeniden Yorumlayan "Critical Shifts Sergisi Barın Han Sanat Merkezi’nde!
Yorum yapmak için tıklayın