Sarkis | Ayna | Dirimart Dolapdere

102 B izlenme  
5.11.2020
Sarkis
Ayna
18 Ocak – 19 Şubat
Dirimart Dolapdere
 
Eş-küratör: Ceren Erdem
 
Dirimart, Sarkis’in AYNA sergisini sunmaktan mutluluk duyar. AYNA’da sanatçının hem zamana işaret koyan hem de zamansızlaşan farklı dönemlerden yapıtları, sergi için hazırladığı yeni işlerle karşılaşarak kırılmalara, çoğalmalara, çığlıklara ve sessizliğe alan açıyor.
 
Çalışmaları bellek teorisi etrafında yoğunlaşan Sarkis, sergiye tarihten farklı tanıkları davet ederek bugünün toplumsal ve siyasal meselelerine katmanlı bir eleştirel bakış sunuyor. Yapıtlar, sanatın geçmişin izlerini bugüne getirme gücünü, geleceği sanatsal üretimle hayal etme yetisine dönüştürüyor. 15. yüzyıldan bir savaş sahnesi ve bu sahneye cevap veren şimşekler neon yerleştirmelere dönüşerek galeriyi kışkırtıyor. Bu alanda altın gökkuşakları, Kintsugi tekniğiyle tarihlerine dokunulmuş görüntüler, vitrayların aydınlatıp yakaladığı anlar, rujlarla kaplanmış savaş ganimetleri bir aynada buluşup yaşıyor. Bu yüzleşmenin tanığı olan pek çok fotoğraf da dev bir ayna gibi, onlara bakan yüzlerle tamamlanarak dünyamızı yansıtıyor.
 
AYNA bize neler söyleyecek? San Romano Savaşı’ndan çıkıp gelen mızraklar, galerinin içine kadar süzülmüş Bismarck, şiddeti muştulayan bir plak hangi acılara gebeydi? 1940’ta Londra’daki Holland-Hause kütüphanesi bombalarla yıkılırken çıkan ses, bugün neden yankılanmaya devam ediyor? Bir gökkuşağını yoldan çıkaran bu ıstıraplar mıdır, yoksa geleceğin vaat ettiğine inandığımız umut mu? Yılların Sarkis’in atölyesinin duvarında bıraktığı izlerden yansıyarak etrafımızı saracak işler bizi hatırlamaya, düşünmeye ve hayal etmeye davet ediyor.
 
Bu yapıda, Sarkis ve sanat tarihçi Uwe Fleckner’in birlikte hazırladığı ve Türkçe çevirisi bu sergi ile ilk kez yayımlanan Mnemosyne’in Hazine Sandıkları serginin temel taşlarından birini oluşturuyor. Plato’dan Nietzsche’ye, Warburg’dan Derrida’ya uzanan bellek teorisi üzerine metinleri bir araya getiren kitapta, her bir metne Sarkis’in Paris Villejuif’teki atölyesinden fotoğraflar eşlik ediyor. Daha önce yayımlanan Fransızca, Almanca ve İngilizce baskılarda ise bu eşliği sanatçının 2016’da kırk beş yılın ardından boşalttığı ev-atölyesi üstlenmişti. Kitabın sayfalarından çıkarak galerinin duvarlarına yayılan bu iki atölyenin görüntüleri, Paris’te birlikte nefes alıp verdikleri işlerle bu kez İstanbul’da karşılaşıyor. Mnemosyne hala görev başında.
 
Müzik: Müzikotek
Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin