6109d5f6-b0e3-40d8-bad6-12b8e06fda9f.jpeg

4. Çanakkale Bienali – Yazan Sevgi Yıldırım

Sevgi Yıldırım

10 yıl önce

2006 yılından beri gerçekleşen Çanakkale Bienali bu yıl “barış” mesajı ile karşımıza çıktı: “Savaşın Sonunu Yalnızca Ölüler Görür”  Bu yıl dördüncüsü gerçekleşen Çanakkale Bienali; yerli ve yabancı sanatçıların anlatımı ile savaşı sorgulamamızı sağlarken, barış süreçlerinden sonra ülkelerin yaşadığı değişimleri gözler önüne seriyor.


Beral Madra açılış konuşmasını yapıyor.



Ersan Deveci

Galeri Merkür'ün sanatçılarından Ersan Deveci'de 2012 yılında yapmış olduğu Kokpit isimli eseri ile karşımıza çıkıyor.



Mahal Sanat’ta Joseph Semah, Eva Beirheimer & Miriam Laussegger’in “Shadow, Speak You Too” eseri

Bienal; şehrin farklı lokasyonlarına yerleşmiş durumda. Program; Mahal Sanat’ta Joseph Semah, Eva Beirheimer & Miriam Laussegger’in “Shadow, Speak You Too” eserlerinin özel gösterimi ile başladı. Mahal Sanat’a girdiğiniz an, kendinizi-siyah fonun da etkisi ile- derin bir boşluk içerisinde buluyorsunuz. Siyah fon üzerine yansıtılmış 11 farklı dilde şiir; savaşı, barışı ve bu süreçlerin edebi yanını - bu edebi yanın etkilerini- içinde bulunduğunuz boşluk içerisinde sorgulamanızı sağlıyor.


Akram Zaatari

İkinci durağımız ise, Koffman Kütüphanesi oldu. 2013 yılında Lübnan’ı Venedik Bienali’nde temsil eden, Centre Pompidou, Tate Modern gibi müzelerde filmleri yayınlanmış olan Akram Zaatari’nin “Reddeden Pilota Mektup” isimli kısa filmini gördük. Kişisel olarak beni en çok etkileyen bu kısa film; yapıların, savaştan önce ve sonra olan görüntülerini, yaşanan değişimleri, digital hilelerin de yardımı ile  gerçekle bütünleştirerek gözler önüne seriyor.


Akram Zaatari



Antonio Riello

Bienal’in ana mekanı olan Doğtaş’a geldiğimiz zaman ise, birinci dünya savaşından sonra yaşanan değişimi ve savaşın etkilerini daha çarpıcı bir şekilde görüyoruz. İtalyan sanatçı Antonio Riello’ya ait yeniden yorumlanan miferler, günümüz ve ile geçmişi sorgulamamızı sağlayan çarpıcı örneklerden sadece bir tanesi.


Panos Tsagaris

Yunanlı sanatçı Panos Tsagaris ise kendisiyle yapmış olduğum konuşmada Kaos 2 isimli eseri için üç senedir çalıştığını belirtti. Yunanistan’daki  ekonomik krizi irdeleyen Tsagaris, ilk defa bir gazete başlığında Fransızca bir kelimenin (Libération) yer almasına eleştirel bir şekilde yaklaşıyor. Hayatı bir arınma süreci olarak gören sanatçının eseri bienalde dikkat çeken başka bir eser.


Panos Tsagaris ile ben

Küratörlüğünü Beral Madra, Deniz Erbaş ve Seyhan Boztepe’nin yapmış olduğı 4.Çanakkale Bienali, 2 Kasım’a kadar Çanakkale’de ziyaretçilerini bekliyor.



En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin