Ernest Hemingway’in 1920’lerde Paris’te geçirdiği yılları anlattığı ‘’Paris Bir Şenliktir’’ kitabı tahmin ediyorum ki çoğumuzun kitaplığında baş köşeye oturmuştur. Yazarın ölümünden sonra 1964’te yayınlanan bu anı kitabı bizde geri dönüp dönüp okuma isteği uyandırır. Kitabın adı bizi mıknatıs gibi içine çeker adeta.
Hemingway’ı bu yazının başında saygıyla selamlayarak kitabının başlığını İstanbul’a, Beyoğlu’na yakıştırsam benzetmede bir hata yapmış sayılmam diye düşünüyorum. Çünkü Beyoğlu bir şenliktir.
Beyoğlu geçmişten bugüne sanatçıların yaşadığı, sinemanın, tiyatronun, müziğin kısacası sanatın merkezi olmuştur. İnsan vücudu olsaydı kalbi, beyni de diyebilirdik.
Beyoğlu’nun güzelim kimi Art Nouveau muhteşem apartmanları arasında yürürken bu binalarda geçmişte kimlerin yaşadığını, sokaklarından hangi film yıldızlarının, edebiyatçılarının, müzisyenlerinin, ressamlarının geçtiğini kim hayal etmez ki. Sokaklarında, caddelerinde gezerken görürsünüz ''Bedri Rahmi Eyüboğlu bu binada yaşadı, Ahmet Hamdi Tanpınar kitaplarının çoğunu burada yazdı, Aliye Berger bu evde oturdu, Edip Cansever, Tomris Uyar bu lokantada yemek yerlerdi.'' yazılarını, fotoğraflarını. Ortak kültür hafızamızdır Beyoğlu.
Beyoğlu yani çoklukla İstiklal Caddesi, Pera Palas, Markiz, Tokatlıyan Han, balolar, gösteriler, sanatçı atölyeleri, sinemalar…
İstanbul’da yaşamak bu derin ve değerli kültürel mirası öğrenmeyi, ona saygı duymayı, pamuklara sarmayı, korumayı gerektiriyor.
28 Mayıs-12 Haziran arasında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, İstanbul’un kültürel hayatına büyük bir katkı sağlıyor. Beyoğlu rengarenk, cıvıl cıvıl şu ara. Yüzlerce değil binlerce sanatçının eserini çeşitli mekanlarda görüyor ve ücretsiz etkinliklere katılabiliyorsunuz.
Yürümek sürekli bir keşif hali. Şimdilerde adımlarınız sizi sanatla dolu yerlere ulaştıracak. Galatasaray Postane Binası’ndaki sergi salonunda ölümünün 92.yılında değerli ressam Hoca Ali Rıza Sergisi’ni gezdikten sonra Atlas Sineması’nın üst katında Baselected alanında Metaverse deneyimi yaşayacaksınız. VR gözlüğünüzle Almanya’da bir müzeyi oda oda gezeceksiniz mesela. Fransız Kültür Merkezi’nde Mathieu Forget’nin ‘’ Yolculuğa Davet’’ fotoğraf sergisini izledikten sonra İstiklal Sanat Galerisi’nde ‘’ Kalamış’tan Narmanlı’ya‘’ sergisinde Bedri Rahmi Eyüboğlu‘nun eserlerini göreceksiniz.
Galataport - Ara Güler 'Kıyının Hafızası' Sergisi
Bedri Rahmi Eyüboğlu Sergisi
Bedri Rahmi Eyüboğlu Sergisi
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali AKM’den Galataport’a veya Galataport’tan AKM’ye uzanan aks üzerindeki bütün kültür ve sanat mekanlarında varlık gösteriyor. Tarihi Maksim’de de sergiler var, AKM’de, Galata Mevlevihanesi’nde, Salt Galata’da da… Tam 41 mekan, 62 salon, 3 açık hava sahnesi, 15 sokak sahnesi, 4 cadde etkinliği, 53 kültür kurumu paydaşı ve 4953 sanatçıyla gerçek bir festival alanı Beyoğlu.
Tarihi Maksim Sahnesi - Digital Obscura Sergisi
Baselected Sergi Alanı
Şüphesiz tüm etkinlik ve sergilerden bahsetsem sayfalar yetmeyecek. Ben son yıllarda dijital çalışmalarını ilgiyle izlediğimiz yeni medya sanatçısının Refik Anadol’un Hz. Mevlana’dan esinle oluşturduğu yapay zeka tabanlı çalışması ‘’Rumi Dreams‘’ eseriyle yola başladım. AKM Tiyatro Fuaye’de izleyebileceğiniz bu etkileyici çalışmanın ardından Tarihi Maksim Sahnesi’ne gittim. Bu alandaki Digital Obscura sergisinde de birbirinden farklı temalar ve sanatsal ifade biçimleriyle kavramsal yapıtlar üretmiş Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü güncel fotoğraf seçkisini izleyeceksiniz. İstiklal Caddesi’ne girdiğinizde Beyoğlu Kültür Yolu’nun tüm mekan haritalarını, festival bayrak ve afişlerini göreceksiniz. Adımlarınız sizi muhteşem bir sanat şölenine sürükleyecek. Bu dikkat çekici sanat olayını, bu festivali anlatmak için ne bir gün ne de birkaç sayfa asla yetmeyecek. İyisi mi rahat bir ayakkabı giyip keyifle yola koyulmak. Sanatın verdiği doyumla şarj olmak.
Fransız Kültür Merkezi - Mathieu Forget Sergisi
Galatasaray Postanesi- Ressam Hoca Ali Rıza Sergisi
AKM Önü - Beyoğlu Kültür Yolu
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 12 Haziran’a dek hayatımızı zenginleştirecek.
Not: www.beyoglukulturyolu.com sayfasından festivalle ilgili programlara ulaşabilirsiniz.
Yazı ve Fotoğraflar: Nilüfer Şengel