407d62d0-526b-4b64-afb4-753467e81afb.jpeg

Pandemi Günlerinde Bodrum'da Sanat: Hepimiz Genciz | Yazan Nurdan Ateş

Nurdan Ateş

4 yıl önce

2020 yılının insanlığa büyük süprizi Covid-19 pandemi sürecini yaşadığımız şu günlerde her şey büyük değişim geçirirken bazı değerler, ihtiyaçlarımız da hep aynı kalabiliyor aslında. Yaratıcılık durmuyor, şartlar ve durum ne kadar zor olursa olsun, her dönem kendini besleyebilecek yepyeni bir konu, malzeme bulurken güzele bakma, güzele ulaşma heyecanı da insanla berabere hep var oluyor.

Bu sebeple Temmuz ayının sıcak bir Cumartesi günü soluğu, Proje Danışmanlığını kıymetli Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Kıymet Giray’ın üstlendiği ‘Hepimiz Genciz ‘sergisini gezmek üzere Turgutreis Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde alıyorum.

21 Temmuz’da kapılarını sanatseverlere açan sergi, eserleri ile sanat dünyamızda adını ölümsüz kılan ve kısıtlı sosyal yaşam döneminde ‘yaş çizgileri ‘nedeniyle korunmaya alınan sanatçılarımız ve genç nesil sanatçılarımızı, sanat tutkunlarını bir araya getirmeyi hedefliyor.

Sonbahar, Seramik, 2015 

Sergi salonunda buluştuğumuz çok kıymetli Prof. Dr. Kıymet Giray ile sergiyi gezerken sorduğum ilk konu kuşkusuz serginin ismi neden? ‘Hepimiz Genciz’ oldu. Bunun cevabı Kıymet Hanım Master yapmaya başladığı yıllara uzanıyor. Gelin kendi ağzından öyküyü dinleyelim;

‘Master tez konum Mahmut Cuda’ydı.  Yetmişli yaşların sonlarında, o zaman benim için yaşlı tanımında sayılan Cüda, ilk 4 ay içinde çok genç bir düşünce yapısına sahip olduğunu gösterdi. Kullandığı  öz Türkçesinden  başlayarak, felsefesi, hayatı algılayışı, sanat olaylarını yakından takip etme ve resim yapma ve idealist sergiler açma gücü bunun en büyük kanıtı oldu. Doktora tezimin sanatçılarından 1800’lü yılların sonuna doğmuş Cevat Dereli‘de İspanyol gribinin dünyayı sarmasına tanık olmuş, mezun olduğu Akademi’de öğretim üyesi olarak çalıştığı dönemde 1957’de yine Çin’den başlayan ve tüm dünyayı saran Asya Gribi’nin kabus dolu yıllarını deneyimlenmiş  sanatçılarımızdan. Aynı sıkıntılı dönemlere tanıklık etmiş Nurullah Berk, Sabri Berkel ve tanıdığım bu kuşak sanatçılarının hemen hepsi aynı zorlukları yaşlanmadan, yaş alarak, genç duyarlılıklarla yaşamışlar ve tüm zorluklara rağmen yaptıkları resimler, yazdıkları makaleler, açtıkları sergiler ile sanat ortamında var olmaya devam etmişlerdir. Genç ve yaşlı tartışmalarından çok uzak, genç yaşamaya devam etmişlerdir. Bu nedenle bu sergiyi her yaşta ‘Genç‘kalmayı başarmış sanatçılarımıza adamak istedim.’

Lavinia, Polyester, 2019

Sergi salonuna girişte, çalışmalarında kullandığı malzeme çeşitliliği ile dikkatimi çeken Ankara doğumlu Aydan Aksoy‘a ait Denizkızı heykeli. 2008 yılında başladığı sanat çalışmalarına 2010 yılında kurduğu kendi atölyesinde devam etmekte.

Denizkızı Tül, 150x125x60, 2018

Devrim Erbil ,1937, İkili  Bakış Şehzade Camii’nden, 2018

Devrim Erbil, Bodrum, 2019 

Burçin Erdi‘ye ait “Hello from the Children of Planet Earth” çalışması önünde  Prof. Dr. Kıymet Giray ile.

İsmail Ateş çalışması, Evren Tasarımı Mavi, 2019 

Mahir Güven, Gerçek Yalan, 2014 

Handan Akarsu, Bir Yerde, 2019 

Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde 21 Ağustos’a kadar ücretsiz olarak görebileceğiz sergi tüm Bodrum halkını ve sanatseverleri bekliyor.

Yazı ve Fotoğraflar: Nurdan Ateş


Yorumlar (1)
İA

İnci Aksoy

Çok guzel bir yazı tesekkürler


En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin