8ca5a857-34c2-4d85-8ef4-6abb7e34ee4c.jpg

Roma’da ‘Sevgi’ Sergisi | Yazan Yasemin Vargı

Yasemin Vargı

7 yıl önce
Sevgi ve barışa en çok ihtiyacımız olduğu bu dönemde Roma’da Sevgi ve Aşk teması altındaki güzel sergi, The Chiostro Del Bramante Müzesi’nde 19 Eylül’de kapılarını açtı. 19 Şubat’a kadar devam edecek olan bu sergide usta sanatçıların sevgi temasını taşıyan eserleri yer alıyor.
 
‘Sevgi’ sözcüğü her ne kadar geniş bir anlam taşısa da, bir araya getirilen eserlerin her biri size farklı hisler veriyor ve farklı düşündürtüyor.
 
Aşk , ve insan ilişkilerinden, toplum, aile sevgisine kadar birçok farklı konuya değinen sergide ırk, din, dil, mezhep gözetmeksizin sevginin tüm insanlığı kapsadığını bir kez daha hatırlıyorsunuz. Ve insanlığı bir arada tutan en büyük gücün “sevgi” olduğunu…
Yağlıboya, heykel, fotoğraf, mekana özel enstalasyonlar ve video sanatından oluşan bu sergide Robert Indiana, Tom Wesselman, Yayoi Kusama, Gilbert&George’a ve daha birçok sanatçının eserleri yer alıyor.

Robert Indiana’nın ünlü Love heykeli müzenin girişinde ziyaretçileri karşılıyor.



Robert Indiana



Tom Wesselman

Tom Wesselman’ın 1959 yılında başlayan sanat kariyeri ile en ünlü Pop Art sanatçılarından biri oldu. Sıkça rastlanan sigara ve dudak temalı serisinden eserlerinden iki tanesi de, bu sergide yer aldı.



Tom Wesselman, Smoker, 1971



Marc Quinn, Kissers heykeli



Francesco Vezzoli,  Self Portrait as Apollo del Belvedere’s Lover


İtalyan sanatçı ve film yapımcısı Francesco Vezzoli’nin Apollo heykelini yeniden komik bir hikaye icinde ele alan yerleştirmesi dikkat çeken eserlerden biriydi.


Joana Vasconcelos



Gilbert & George, Metalepsy
 

Birlikte çalışan eşcinsel sanatçı duosu Gilbert & George’un kaleodeskopik görünümde olan politik ve toplumsal mesajlar içeren eserlerinden biri.
 


Vanessa Beecroft, White Madonna with Twins, 2006

 
Çağdaş İtalyan sanatçı Vanessa Beecroft’un fotoğrafları sevgi temasına derinden dokunan eserlerden biriydi. Sanatçının, 2006 yılında ürettiği serisine ait bu fotoğrafında sanatçının diğer performans eserleri gibi ana karakteri bir kadın. Beecroft eserlerinde genellikle kadınları ana karakter olarak kullanıyor. Onları adeta cansız bir heykel gibi giydirip yerleştiriyor, daha sonra ise fotoğraflıyor. Amacı ise seyirci ile fotoğraf arasında kurduğu derin bağlantı. İki tarafta birbirini izliyormuş gibi. En güzel kısmı ise, gerek politik gerek sosyal ,günümüzde yaşanan din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımcılığı gibi sorunları sade ama çarpıcı bir dille anlatması.

 


Joana Vasconcelos
 

Portekizli kadın sanatçı Vasconcelos’un tavandan asılı kendi etrafında müzik eşliğinde dönen eseri serginin en çarpıcı işlerinden biriydi. Kırmızıya boyanmış plastik çatal, bıçaklardan oluşan bu heykeli yakından bakmadığınız sürece anlamak mümkün değil. Politik, sosyal ve feminizm gibi konularla yakından ilgilenen sanatçı günümüzde kullandığımız objeleri karşımıza tanınmayacak bir halde çıkarıyor.
 
 


 

 
İçinde 30 saniye kadar kalabildiğiniz, Yayoi Kusama’nın ünlü balkabaği enstalasyonuna girip aynalardan kendinizi sanatçının durmanızı tercih ettiği noktadan çekebiliyorsunuz. Kendinizi bir anda sürreal ve büyüleyici bir bahçede hissediyorsunuz.
 


Yayoi Kusama, ll the Eternal Love I Have for the Pumpkins


Yazı ve Fotoğraflar: Yasemin Vargı



En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin