Mustafa Taviloğlu’nun 1972 yılında büyük bir heyecanla başlattığı, tutku ve özveriyle ile 52 yıldır büyütmeye devam ettiği Taviloğlu Koleksiyonu, sanatseverlerle buluşuyor. Taviloğlu'nun bağ kurduğu ve özenle seçtiği eserlerle oluşturduğu bu koleksiyon; sanatçılar, dönemler, üsluplar, teknikler ve medyumların çeşitliliği ile dikkat çekiyor. 903 sanatçının 2412 eserini barındıran bu koleksiyon, 21 Eylül – 15 Aralık tarihleri arasında sanatseverler tarafından ziyaret edilebilir.
“Bir Koleksiyoner Hikâyesi Sergisi” ismiyle sergilenecek özel koleksiyondaki 2400’den fazla eser; İş Sanat ana sponsorluğunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İBB Kültür Dairesi Başkanlığı (İBB Kültür), İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı (İBB Miras) ev sahipliğinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Altınmarka ve Eyüp Belediyesi’nin katkıları ve Contemporary Istanbul Vakfı iş birliği ile İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Artİstanbul Feshane, İstanbul Sanat, Müze Gazhane, Likör Fabrikası, Galeri Eyüpsultan ve İş Sanat Kibele Sanat Galerisi gibi İstanbul’un kültür sanat haritasında önemli bir yeri olan 7 mekânda, ücretsiz olarak görülebilecek.
Serginin ziyarete açılışı öncesinde Artİstanbul Feshane’de gerçekleştirilen basın buluşmasında konuşan Mustafa Taviloğlu, “Bu koleksiyonun eksiksiz bir şekilde sergilenmesi en büyük arzumdu. Bu sergi, tıpkı iskambil kağıtlarından yapılmış bir kule gibi; tek bir kart dahi eksik olsa, ayakta duramaz, yıkılır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu sergi için bize 3 mekân sağladı, Likör Fabrikası tek bir telefonla kullanımımıza açıldı, ana sponsorumuz İş Sanat, Kibele Sanat Galerisi’ni; MSGSÜ, İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin salonlarını bu sergi için açtı, yine de sığamadık ve Eyüpsultan Belediyesi’nin desteğiyle Galeri Eyüpsultan sergi mekânlarına dahil oldu. Başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na, İBB Kültür, İBB Miras’a, Eyüpsultan Belediyesi’ne, ana sponsorumuz İş Sanat’a, Contemporary Istanbul Vakfı’na ve bu serginin hayata geçmesinde emeği geçen tüm ekiplere teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu yaptığı konuşmada “Mustafa Taviloğlu gibi sanata destek olan, sanatı büyüten, sanatçıyı üretmesi için teşvik eden ve bunu bu kadar tevazu ile taşıyan birinin varlığı çok değerli. Bu kadar tutku, ısrar, arayış olmasaydı, bu sergi bu noktaya gelemezdi. Bu ülkenin böyle koleksiyonerleri var demekten gurur duyuyorum. 21 Eylül sabahı İstanbul Taviloğlu Koleksiyonu ile, sanat ile güne başlıyor, tüm sanatseverleri bu büyük sergiye bekliyoruz” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat sergiye dair görüşlerini şu sözlerle aktardı: “2019 yılından 2024’e uzanan süreçte İstanbul’un kültürel ekosistemini güçlendirecek birçok mekânı şehre kazandırarak önemli bir kültür atağı tetikledik. Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’u bir kültür şehri olarak görmesi ve kültür sanata erişimi kentin tüm sakinleri için bir yaşam hakkı olarak kabul etmesinin sonucu olarak İstanbul’un iki yakası bugün birbirinden değerli sergi salonlarına ve müzelere sahip. Artİstanbul Feshane, Müze Gazhane ve Haliç Tersanesi İstanbul Sanat Müzesi’nde eşzamanlı olarak ağırladığımız Mustafa Taviloğlu Koleksiyonu, bu vizyonun ve yan yana gelerek kamusal kültür hayatını zenginleştiren bu mekânların önemli bir kazanımı olarak karşımızda duruyor. İstanbul dünyanın en önemli kültür sanat şehirlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. İçinde bulunduğumuz bu dönem, İstanbul için tarihsel bir eşiktir aynı zamanda. Şehre kazandıracağımız yeni mekânlar, dünya ölçeğinde ses getiren uluslararası buluşmalar, ev sahipliği yapacağımız devasa koleksiyonlar ve etkinliklerle İstanbul’un taşıdığı potansiyeli daha da güçlendirmeye devam edeceğiz.”
Fikret Muallâ, “Barmen”, 1958
İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten sergiye dair şu açıklamalarda bulundu: “Sayın Mustafa Taviloğlu’nun 50 yılı aşkın sürede oluşturduğu nitelikli koleksiyonunun tamamının sunulacağı ‘Bir Koleksiyoner Hikâyesi’ isimli serginin ana sponsorluğunu üstlenmekten, bu koleksiyondaki eserlerin sanatseverler ile buluşmasını desteklemekten ve sergi mekanlarından biri olarak eserlere İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.”
Contemporary Istanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ise sergi ile ilgili görüşlerini şu sözlerle aktardı: “Koleksiyoner sergilerinin dünyada pek çok önemli örneği var. Bu sergiyi hayata geçirirken, ülkemizin çok iyi koleksiyonerleri ve koleksiyonları olduğunun bilinciyle, bu koleksiyonculara sergilerini açma motivasyonunu kazandırmayı amaçladık. Biz, tüm yıl böyle sergilerin yapıldığı, tüm ülkeye yayıldığı, yurt dışından insanlarda gelmek için heyecan uyandıran, İstanbul ve Türkiye’nin böyle tanınmasını hayal ediyoruz. Bunun yanında genç koleksiyoncuların böyle sergiler açmak için heyecanlanmalarını, başka bir değişle yeni “Mustafa”lar olmasını hayal ediyoruz. Mustafa Taviloğlu ve Taviloğlu Koleksiyonu’nun çeşitli küratörlerle yapılacak sergiler ve temalarla Türkiye’nin dört bir yanına ve yurt dışına yayılmasını ve belki onlarca sergiye evrilmesini sağlamak ana hedeflerimizden biri. Bunun için 2025 yılından itibaren, tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile olduğu gibi ülke genelinde ve yurt dışında belediyelerin bu sergileri sahiplenmesine vesile olmayı amaçlıyoruz. Bu kıymetli serginin içinden yapılacak seçkilerl önümüzdeki 5 yılda tüm dünyaya yayılarak ses getirmeye devam etmesini hayal ediyoruz.”
Koleksiyonun Küratörlüğü ve Proje Ekibi
Taviloğlu Koleksiyon yöneticisi Neslihan Muratbeyoğlu Aktürk ile birlikte koordine edilen, proje tasarım ve yönetimi Ekmel Ertan tarafından yapılan bu önemli serginin küratöryal düzenlemeleri Derya Yücel ve Marcus Graf tarafından yapılırken mekân konsepti ve düzenlemesi mimarlar Murat Tabanlıoğlu ve Emre Arolat tarafından gerçekleştiriliyor. Görsel tasarım Nazlı Ongan (Salon), dijital uygulamalar Daniele Savasta, video içerikleri ve belgesel ise Sıla Ünlü İntepe (Kimbuvideo) tarafından hazırlanıyor. Sosyal medya, tanıtım ve PR çalışmaları September tarafından CIF iş birliği ile yürütülüyor; Selin Süter tarafından danışmanlık hizmeti sağlanıyor.
Sergi Mekânları ve Temalar
Taviloğlu Koleksiyonu, kronolojik bir özet sunan “Yarım Asırlık Serüven” başlıklı sergi ile İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor. Koleksiyon ayrıca dört tema altında farklı mekânlarda sergileniyor:
1. Tanıdığımız İnsanlar: İnsan ve yaşamına dair figüratif eserlerin yer aldığı bu tema, 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanıyor. (Artistİstanbul Feshane ve İş Sanat Kibele Sanat Galerisi)
2. Yaşadığımız Şehirler: Kamusal alan, kent ve mimariyi konu alan eserlerin yer aldığı bu tema, 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanıyor. (Likör Fabrikası)
3. İzlediğimiz Manzaralar: Doğayı merkezine alan peyzaj ve manzara eserlerinin yer aldığı bu tema, 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanıyor. (Haliç Tersane)
4. Gördüğümüz Renkler: Soyut sanatın renkli dünyasını sunan eserlerin yer aldığı bu tema, 20. yüzyıldan günümüze kadar uzanıyor. (Müze Gazhane)
Her bir tema, farklı mekânlarda sergilenerek ziyaretçilere geniş bir sanat perspektifi sunuyor.
Sergi ziyaret gün ve saatleri:
Sergi, 21 Eylül – 15 Aralık tarihleri arasında
İstanbul Sanat’ta Pazartesi günü hariç her gün 10:00-19:00 saatleri arasında,
Artİstanbul Feshane’de Pazartesi günü hariç her gün 10:00-20:00 saatleri arasında,
Müze Gazhane’de Pazartesi günü hariç her gün 09.00-18.00 ve hafta sonu 10.00-18.00 saatleri arasında,
İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde 5 Ekim 2024’ten itibaren her gün 09.00-19.00 arasında,
Galeri Eyüpsultan’da Pazartesi günü hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında,
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde Pazartesi hariç her gün 10.00-17.00, Salı günleri 10.00-20.00 saatleri arasında ve
Likör Fabrikası’nda Pazartesi günü hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Türkiye Tekstil Bienali 2025: Dalga Kumaş
3 gün önceSalon İKSV 15 Yaşında!
4 gün önceSanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Dr. Feride Çelik
4 gün önceSanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Melisa Sabancı Tapan
6 gün önceSanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Melike Bayık