Türkiye Tekstil Bienali 2025: Dalga Kumaş

ArtNews

19 saat önce

Antalya’nın Akdeniz Kıyılarında Sanat ve Tarih Buluşuyor

22 Şubat - 13 Nisan 2025 tarihleri arasında, Gazipaşa ve Alanya’nın tarihi ve doğal mekanlarında düzenlenecek 2. Türkiye Tekstil Bienali, bu yıl "Dalga Kumaş" temasıyla izleyicileri Akdeniz’in derin ritimlerinden ilham alan bir sanat yolculuğuna davet ediyor. Selinus ve Lamos Antik Kentleri, Yalan Dünya Mağarası, Kızıl Kule, Alanya Tersanesi ve Syedra Antik Kenti gibi tarihi mekanlar, bienalin büyüleyici atmosferine ev sahipliği yapacak. Gazipaşa Kaymakamlığı ev sahipliğinde, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi işbirliğinde, Alanya Belediyesi, Alanya Turizm Tanıtma Vakfı, Alanya Turizm İşletmeciler Derneği, Alanya Üniversitesi ve Ticaret Odası ortaklığında gerçekleşecek.

Bienali küratörlüğünü Nihat Özdal üstleniyor.

"Dalga Kumaş" Teması: Doğa ve İnsanlığın Dokusu

Türkiye Tekstil Bienali, bu yıl "Dalga Kumaş" başlığı altında, Akdeniz’in sonsuz dalgalarının kıyılara bıraktığı izler ile insan emeğiyle yaratılan kumaşların düzeni arasındaki ilişkileri keşfediyor. Dalganın ritmik hareketleri ve kumaşın ilmek ilmek örülen hafızası, doğanın döngüsel hareketleriyle insanın yaratıcı gücünün birleşimini temsil ediyor.

Ekolojik Perspektif: Suyun ve Kumaşın Döngüsü

Bienal, tekstil üretiminin doğayla iç içe geçmiş hikayesini ekolojik bir bakış açısıyla ele alıyor. Akdeniz’in su kaynaklarının dokuma ve ipek üretimindeki tarihsel rolü, günümüzün çevresel sorunlarıyla birlikte ele alınıyor. Su, kumaşın boyanmasından bitkisel liflerin işlenmesine kadar her aşamada merkezi bir role sahipken, bienal bu döngüyü bir farkındalık alanına dönüştürüyor.

 

Hareket ve Sabitlik: Dalganın ve Kumaşın Felsefesi

Dalga, geçiciliği ve değişimi temsil ederken; kumaş, bu hareketliliği düzenleme ve hafızaya dönüştürme çabasıdır. Bienalin teması, bu iki karşıt kavramı bir araya getirerek, doğanın dinamik enerjisiyle insan emeğinin sabitliği arasındaki uyumu keşfe çıkıyor. Her bir sanat eseri, bu ilişkinin çağdaş sanat perspektifinden bir yorumu olacak.

 

Sanatçılar ve Etkinlikler

Bienal, dünyanın dört bir yanından sanatçıları bir araya getirerek tekstilin bir malzeme olmanın ötesinde, hikaye ve hafıza taşıyıcısı olduğunu vurguluyor. Dokuma atölyeleri, sanat performansları, sergiler ve paneller, bienalin izleyicilere çok yönlü bir deneyim sunmasını sağlayacak.

Sanatçılar: 

Alison Carpenter-Hughes, Aluan Arguelles, Anıl Önen, Aslı Özer, Bawer Doğanay, Berfin Dolaş, Betül Kotil, Caterina Roppo, Cengiz Tekin, Diana Orving, Dilara Başköylü, Dora Moneti Faggin, Ecem Dilan Köse, Fatma Tuzluca, Filiz Otyam, Giselle Lucia Navarro, Guillermo Anselmo Vezzosi, Gözde Ju, Gülbahar Gümüşten, Habibe Sicim, Irmak Döndüren, İbrahim Ayhan, İlhak Altıparmak ,İrem Zeynep Duran, İrem Öyün, Loya Kader Öztürkmen, Maria Ortega, Marie-Claire Messouma Manlanbien, Mehtap Baydu, Merve Güç, Movana Chen, Onongua Enkhtur, Özge Kahraman, Özgür Özcan, Polina Shcherbyna, Rongomai Kapiri-Marama Hoskins, Samuel Nnorom, Sezen Karahüseyin, Sibel Ediş, Tayyibe Benek, Thomas Jackson, Tina Marais, Tuğçe Tekhanlı, Umut Evers, Veronika Cherednychenko, Zeynep Çilek Çimen, Zsofia Majorosi.

 



En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin