Sanat dünyasının en iddialı fuarlarından Art Basel Miami bu yıl tüm zamanların en güçlü eserleri, galerileri ve etkinlikleriyle geri döndü. Sanat dünyasının devlerinin bir araya geldiği fuara 36 ülkeden 253 sanat galerisi katıldı. Pop-up enstalasyonlardan heykellere, fotoğraf ve dijital sanattan resimlere kadar gözüme pek çok eser takıldı. Bu yıl fuarda vurgulanan temalardan bazıları kadınlık, doğa, çevre, ırk ve sömürgecilik. Dünyanın en iyi sanatçılarının yer aldığı fuarda mutlaka görülmesi gereken eserlere gelin birlikte bakalım. Bu yıl fuarın başrol oyuncusu Nft oldu. Sanatseverler kripto para ve tezos sponsorluğunda gerçekleşen sergide kendi yapay zeka portrelerini ve nftlerini oluşturdular. Bu oldukça heyecan verici bir deneyim.
Art Basel Miami'de dikkatimi çeken eserler ;
Travesia Cuatro Galerisi'nden Alvaro Urbano‘nun devasa çiçek eserleri
Moran Moran Galerisi'nden John Giorno’nun Gökkuşağı arka planlarıyla tanınan ‘’You Got to Burn to Shine’’ eseri
Daniel Arsham’ın Porsche Eroded Porsche 911 araba yerleştirmesi
Jeffrey Deitch Galeri'den Kenny Scharf’ın yuvarlak grafiti eserleri
Rebecca Manson’un Gutter yerleştirmesi
KAWS
Tanya Bonakdar Galeri'den Olafur Eliasson’un cam duvar küreleri, Eric Firestone Galeri'den Varnette Honeywood’un portre eseri, Devasa Kaws heykeli, Simoneleigh’in Matthew Marks heykeli ve daha niceleri en beğendiğim eserler arasında yer alıyor.
ART MIAMI DE YÜKSELİŞTE
Art Basel’i bitirdikten sonra radarıma giren diğer fuar ise Art Miami oldu. Bu fuarda en az Art Basel kadar konuşulmayı hak ediyor çünkü görülene göre seçkiler birbirinden başarılı. Art Miami’de gözüme çarpan detaylardan biri de başarılı sanatçı Ardan Özmenoğlu. Türkiye’den böyle önemli bir fuara katılan nadir başarılı sanatçılardan o. Güzelliğin balon gibi şişirilip sönmesinden bahseden eseri sanatseverleri düşündürüyor.
Miami Art Week’te sahile damga vuranlar arasında Pilar Zeta’nın anıtsal yerleştirmesi yer alıyor. Enstalasyonda yürürken, keskin fuşyalar, morlar ve maviler, aynalı heykel yumurtasına giden yolu gösteriyor. Yansıması, her bir kişiyi, her bir benliği çevreleyen ortama yerleştiriyor ve şimdiki anda bir duraklamaya zorluyor. Yumurtanın hemen ötesindeki ufuk, sanat eserini çevresindeki doğal unsurlarla hizalayarak gece ve gündüz döngülerini vurguluyor. Zaman sabit olmayan bir akış olduğundan, geleceğin şimdi olduğunu hatırlıyoruz.
Faena Miami Beach sahilinde Refik Anadolun büyüleyici yapay zeka mercan düşleri en çok etkilendiğim eserler arasında yer alıyor. Yaklaşık iki milyon fotoğraftan elde edilen esere baktıkça büyülenmemek elde değil. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye’deki sahillerimizde görmek dileğiyle. 1.35 milyon’a satın alınan eser Faena Müzesi'nde yer alacak.
South Beach Miami sahilinde çevreye duyarlı boya tekniği kullanarak devasa alanları kanvasa dönüştüren Land Art’ın öncüsü Saype’ın Kum üzerine şahane bir eser gerçekleştirdiğini görüyoruz. Dünyaca ünlü moda markası Balmain,Red ve Scope Art show ile ortaklaşa gerçekleştirilen bu proje de Aids ve Kovid ile mücadeleyi paylaşmaya dikkat çekiyor.
Yazı: Fulden Karayel Okumuş
Bir Şehirde Sanatın Evrenselliği Yankılanıyorsa, O Gün 19. Contemporary Istanbul Günüdür!
2 ay önceCaeli’de Alice’inizi Keşfetmenin Tam Zamanı Mı Dersiniz?
4 ay önceHayatınızdaki İzleri Bu Sergide Keşfetmeye Var Mısınız? | Yazan Fulden Karayel Okumuş
4 ay önceTesadüfün Sanata Dönüştüğü Yer: Olafur Eliasson’un İstanbul Boğazı’ndaki Sergisi | Yazan Fulden Karayel Okumuş
5 ay önceMücevher Tasarımcısı Ali Rıza Akdolu'nun Aliens Heykellerinin Sırrı 1 Milyon Yılda Mı Gizli? | Yazan Fulden Karayel Okumuş