6109d5f6-b0e3-40d8-bad6-12b8e06fda9f.jpeg

Baksı Müzesi'nde 'Akarsu Üstünde Konuşmalar'

ArtNews

5 ay önce

Bayburt'un 45 kilometre dışındaki Bayraktar köyünde (Baksı), Kaçkarlar’ın ardında ve Çoruh Vadisi’ne komşu, özgün bir mimari ile sanatseverlerin ziyaretlerini bekleyen Baksı Müzesi’nde, 2024 sezonunun ilk sergisi “Gel Zaman Git Zaman” başladı. Müze Ana Bina’da yer alan sergi, 2025 Kasım ayına kadar ziyaret edilebilecek.

Baksı Müzesi

Hüsamettin Koçan

Müze Ana Binada yer alacak sergi, Mayıs ayından itibaren bir yıl süreyle ziyarete açılacak. Baksı Müzesi, üst sanat - alt sanat hiyerarşi tanımlamalarına karşın ard zamanlılığın gerçekçi bir perspektif oluşturduğunu savunuyor. Bu nedenle insanın yaratıcı eylemlerinin tümünü çağ , teknoloji ve anlayış farketmeksizin kapsamına alıyor. Sergide insanın yaratıcı çabasıyla kendini anlattığı örnekler çatışmasız bir biçimde sanatseverlere ulaşıyor.

“Gel Zaman Git Zaman”

“Gel Zaman Git Zaman”

Küratörlüğünü, müzenin kurucusu ve sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile Ayça Okay’ın üstlendiği sergide; Bubi, Genco Gülan, Gülsün Karamustafa, Haluk Akakçe, Komet, Seçkin Pirim, Şenol Yorozlu, Mehmet Kavukçu’nun da aralarında bulunduğu 85 sanatçının eserleri yer alıyor.

“Gel Zaman Git Zaman”

Sergi kapsamında ayrıca moderatörlüğünü Jülide Ateş’in üstlendiği “Akarsu Üstünde Konuşmalar” başlığı altında sanatçı ve akademisyenlerin konuk olduğu söyleşiler düzenlendi. “Geçmiş Kime Ait” başlıklı ilk oturumda Doç. Dr. Ayşe Köksal, Nevzat Sayın, Doç. Dr. Nusret Polat ve Doç. Dr. Zeynep Yasa Yaman; “Gelecek Nerede” başlıklı oturumda Burçak Bingöl, Derya Yücel, Evrim Altuğ ve Doç. Dr. Fırat Arapoğlu ve “Karışık Zihinler İçin Öneriler” başlıklı oturumda da Prof. Ferhat Özgür, Prof. Dr. Gülveli Kaya, Genco Gülan ve Nazlı Pektaş konuştu. Oturumlar, Çoruh Nehri üzerindeki bir sal üzerinde yapıldı.

Akarsu Üstünde Konuşmalar

Moderatör: Jülide Ateş

Prof. Ferhat Özgür, Prof. Dr. Gülveli Kaya, Genco Gülan ve Nazlı Pektaş

 

Konuşmacıları arasında Doç. Dr. Ayşe Köksal, Nevzat Sayın, Doç. Dr. Nusret Polat ve Prof. Hüsamettin Koçan’ın bulunduğu ilk oturumda, sanatta hiyerarşi kavramı tartışıldı. Geçmişin geleceği üreten birikimlerin konuşulduğu, dolayısıyla bu birikimlerden yararlanan adanmış kişilerin geçmişi geleceğe taşıdığı; bunların da daha çok sanatçılar, bilim insanları ve düşünürler olduğu konusu vurgulandı.

İkinci oturumda “Gelecek Nerede” sorusuna yanıt arayan Burçak Bingöl, Evrim Altuğ, Doç. Dr. Fırat Arapoğlu ve Prof Hüsamettin Koçan; gelecek düşüncesinin şimdinin hemen yakınında başladığı ve aslında geleceğin, geçmiş olmaya mahkum olduğu belirtildi. Geleceğin, geleceği arayanların direncine paralel olarak, insan varlığının anlamlı bir uzantısı olduğu konusu değerlendirildi.

 

“Karışık Zihinlere Öneriler” başlıklı üçüncü oturumda, Prof. Ferhat Özgür, Genco Gülan, Prof. Dr. Gülveli Kaya ve Nazlı Pektaş, farklı algılama ve değerlendirmelerin çok yoğun olduğunu ve bu konularda net bir fikir birliğinin bulunmadığını tartıştı. Bu nedenle, insanın gelecek üstüne yoğunlaşmasının çok doğal olduğu, demokratik toplumların aynı görüşte olma  beklentisinin özneyi yok sayma eğilimi içerdiği ifade edildi. Bunun “arada kalma” durumu yaratmasının son derece doğal olduğu üzerinde hemfikir kalındı.



En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin