Dünyanın en pahalı tablosu ünvanının değişim hızına yetişmek zor!
Bir sanat eserinin değeri nasıl belirlenir? Piyasa her zaman bir resme, albüme, herhangi bir sanat performansına, sanat eserine veya çeşitli kültürel olgulara parasal bir değer biçer. Para sanatı, sanat parayı çeker. Sizce bu durum nasıl ilerler?
İşte Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en yüksek satış rakamlarını yakalamış rekortmenler ve eserleri:
Bu arada rekorların kırıldığı müzayedelerden de bahsetmeden geçemeyeceğim!
TÜRKİYE REKORU ARTAM’DA!
Türkiye’de Osman Hamdi Bey’e ait rekor satışlar Artam Antik A.Ş tarafından gerçekleştirildi. Pera Müzesi’nde bulunan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' adlı tablosu 3 milyon 950 bin dolara, 'Bursa Ulu Cami' adlı tablosu 4 milyon 550 bin dolara ve 'Vazoya Çiçek' adlı tablosu ise tam 1 milyon 300 bin dolara alıcı buldu.
Osman Hamdi Bey’in rekor fiyata satılan 'Kuran Okuyan Kız' adlı tablosunu Malezya aldı. Londra’da ki Bonhams Müzayede Evi’nde 6 milyon 390 bin sterline (yaklaşık 44 milyon TL) satıldı. Bir rivayete göre British Museum’da sergilendiği söyleniyor.
Londra’da düzenlenen bir müzayedede, Fransız ressam 'Edouard Manet’in Portresi' 22 milyon 441 bin sterlin’e (yaklaşık 50 milyon TL) alıcı buldu. Kendisini elinde palet tutarken resmettiği portresi bu. Pablo Picasso’nun Kara Kalem Çalışmaları 700 bin ile 1 milyon sterlin arasında satılırken, sanatçının Femme Endormie adlı eseri 1 milyon 300 bin sterline ve Buste de Matador adlı yağlı boya eseri 5 milyon 300 bin sterline alıcı buldu.
Banksy'nin Avam Kamarasını şempanzelerin istila ettiğini hayal ederek yaptığı tablo 9.9 milyon sterline (yaklaşık 63.3 milyon TL) satıldı. Sanatçının bundan önceki rekoru 1 milyon sterlinden yüksek bir meblağa satılan kırmızı balonlu kız adlı eseriydi.
Fransız ressam Claude Monet’in 'Meules' adlı tablosu açık arttırmada 110.7 milyon dolara satıldı. Sotheby’s Müzayede Evi tarafından New York’ta yapılan açık arttırmada 8 dakika sonra satıldı. En pahalı dokuzuncu tablo olarak seçildi.
İtalyan ressam Artemisia Gentileschi’nin 40 yıl sonra ortaya çıkan tablosu 4.8 milyon Euro’ya satıldı. Satışı gerçekleştirilen müzayede evi Artcurial 'Lucretia' adlı yağlı boya tablonun rekor fiyata Paris’te yaşayan Avrupalı bir koleksiyoncunun aldığının duyurdu.
Genelde tablolarında güçlü kadınları resmeden sanatçının 'Lucretia' adlı eserinde, tecavüz edildikten sonra elindeki hançerle intihar etmek üzere olan bir kadın tasvir edilmiş.
Fransız ressam Paul Gaugin’e ait tablo 9 buçuk milyon Euro’ya alıcı buldu. 1897 tarihli 'Te Bourao II' adlı tablosu.
Dünyanın en pahalı tablosu 'Salvator Mundi', Leonardo da Vinci’nin baş yapıtlarından biridir. Ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman tarafından rekor fiyata satın alındı. Leonardo da Vinci 1500’lü yıllarda yaptığı tablo Kasım 17’de 450 milyon 300 bin dolara satıldı.
David Hockney 90.3 milyon dolara Christies Müzayede Evi’nde 'Havuzda İki Figür' adlı tablosu New York’ta düzenlenen müzayede de satıldı.
Cimabue’nin eseri 'İsa ile Alay' adlı tablo 24 milyon Euro’ya (yaklaşık 153 milyon TL) ye satılarak rekor kırdı.
Evet sevgili sanatseverler yanlış okumadınız eserlerin hepsi rekor fiyata alıcılarını buldu. Sizce sanat eserini değerli kılan satıldığı fiyatı mı? Yoksa ortaya konan sanatın değeri mi? Tabi ki tartışılır. Yorumlarınızı bekliyorum. Sanat dolu günler dilerim.
Yazı: Fulden Karayel
Bir Şehirde Sanatın Evrenselliği Yankılanıyorsa, O Gün 19. Contemporary Istanbul Günüdür!
bir ay önceCaeli’de Alice’inizi Keşfetmenin Tam Zamanı Mı Dersiniz?
2 ay önceHayatınızdaki İzleri Bu Sergide Keşfetmeye Var Mısınız? | Yazan Fulden Karayel Okumuş
3 ay önceTesadüfün Sanata Dönüştüğü Yer: Olafur Eliasson’un İstanbul Boğazı’ndaki Sergisi | Yazan Fulden Karayel Okumuş
4 ay önceMücevher Tasarımcısı Ali Rıza Akdolu'nun Aliens Heykellerinin Sırrı 1 Milyon Yılda Mı Gizli? | Yazan Fulden Karayel Okumuş