Heykel dediğimiz zaman aklımıza hemen kilden, mermerden ya da ahşaptan yontularak yapılan modellemeler canlanıyor. Peki ya çikolatadan dev bir anıt yapıldığına hiç şahit oldunuz mu? Olmadıysanız tanıştırayım. Heykeltıraş Güler Güçlü yılbaşı için dünyanın en lezzetli heykelini çikolatadan yaptı. Sanatçının İstanbul Kahve Dünyası için çikolatadan yaptığı birbirinden güzel heykellerin yapımı zor tadı bir harika! Bu heykellerin kimse çikolatadan yapıldığına inanamıyor. Kimi dayanamayıp yemeye çalışıyor kimi de kendini tutup fotoğraf çekmekle yetiniyor. Gerisini bu lezzetli şaheserlerin yaratıcısı Güler Güçlü’den dinleyin.
Farklı malzemeleri denemek hep ilgimi çekmiştir. Bazen bir talep üzerine çalıştığım malzemenin bazen de sadece merakımdan başladığım küçük bir denemenin öngörülemez büyük sonuçları olabiliyor. Yıllar önce ben henüz öğrenciyken bir çikolata markası ile yontu sürecinin görsel şovunu da dahil ederek küçük bir çikolatadan heykel projesi yapmıştık ve bu projeyle serüven başlamış oldu.
2. Heykel yapım süreci nasıldı? Hangi malzemeleri ve araçları kullandın?
Çikolata daha önce heykel yaparken kullandığım hiçbir malzemeye benzemiyor tabi. Çikolatayı heykel malzemesi olarak kullanırken tüm heykel tekniklerini birleştirerek bu malzemeye en uygun yöntemi deneye yanıla kendin oluşturuyorsun. Benim heykellerimde kompozisyonuma uygun ölçülerde hazırladığımız bir kalıba çikolatayı döküp donmasını bekliyoruz. Bir blok haline getirdiğimiz çikolatayı, malzemenin izin verdiği biçimde; mermer yontu, ahşap yontu ve modelaj gibi klasik heykel tekniklerini birleştirerek, malzemenin doğası gereği tam olarak hiç bir tekniğe benzemeyen ama bir çok tekniği de kapsayan bir biçimde şekillendiriyorum. Yani çikolata üzerinde çalışırken heykel yapımı ve modelleme adına bildiğim her şeyi ortaya koyuyorum.
Bir gıda maddesi ile çalışmak, üstelik normalde yüz- iki yüz gramlık barlar halinde aldığımız ve neredeyse herkesin bağımlısı olduğu, benim de çok sevdiğim bir yiyeceği tonluk ölçülerde heykel yaparak kullanmak, tüm çalışma sürecinde inanılmaz bir çikolata kokusu içinde sürekli çikolata yeme tehlikesi demek. İzleyicinin de devasa ölçülerde çikolata heykellerle karşılaştığında yaşadığı şaşkınlık ve hep aynı minvalde dönen sorular demek:
Gerçek çikolata mı? , Yiyebiliyor muyuz? ,Kaç kilo çikolata? , Siz heykeltıraş mısınız? Gibi.
4.Yaptığın heykelleri yiyebiliyor muyuz?
Yaptığım heykeller tamamen yenilebilir ayrıca heykelleri genellikle izleyicilerin karşısında yapıyorum ve yaparken de tatmak isteyenlere heykelden çıkarttığım parçalardan ikram ediyorum. Şimdiye kadar bir parça daha istemeyene rastlamadım.
5.Sevdiklerimize hediye olarak çikolata heykel yaptırabiliyor muyuz?
Üzgünüm, benim yaptığım ölçülerde heykelleri birine hediye etmek için vinçle taşımanız gerekecektir.
Öncelikle sizler oldukça nadir varlıklarsınız ve çikolata sevmeseniz bile çikolatadan heykelleri sevebilirsiniz.
7.Evinde çikolata heykeli olan sanatseverlerin çikolata krizi tutarsa ne yapmalılar? Heykel sence tehlikede midir?
Evinizde çikolatadan bir heykeliniz varsa ve yaydığı güzel kokunun heykel için tehlike oluşturduğunu düşünüyorsanız, heykelin yanına çeşitli çikolatalar bırakmanızı öneririm yoksa bir misafiriniz kendini tutamayıp heykelinizi tadabilir, benden söylemesi.
8.Heykellerinde kaç kg çikolata kullandın?
Heykellerimde toplam kaç kg kullanmışımdır gerçekten bilemiyorum ama tonlarca çikolata kullandım diyebilirim. Örnekse yılbaşı için yaptığım kompozisyon iki ton civarıdır.
9. Heykelleri hangi kahve dünyasına yaptın?
İstanbul Bakırköy’de Kahve Dünyası Veliefendi şubesi bulunuyor. Burası aynı zamanda Kahve Dünyası Fabrika, burada benim üretimim için tam olarak uygun olan ve ziyaretçilerin de çalışma sürecini izleyebileceği bir çalışma ortamı mevcut. Bazı işlerde bu değişebilir ama şimdilik özellikle de izleyicinin dahil olabilmesi açısından burayı uygun buluyoruz. Yani aslında herhangi bir şube değil tüm Kahve Dünyaları işin bir parçası.
Kahve Dünyası ile halihazırda birkaç yıldır süren uzun soluklu bir çikolata ve sanat projesi sürdürüyoruz, bu bağlamda benim yaptığım birkaç heykel oldu ama aslında bu işi başka boyutlara taşıyacak ve henüz paylaşmaya hazır olmadığımız oldukça heyecan verici bazı fikirlerimiz var.
Yazı: Fulden Karayel
Bir Şehirde Sanatın Evrenselliği Yankılanıyorsa, O Gün 19. Contemporary Istanbul Günüdür!
bir ay önceCaeli’de Alice’inizi Keşfetmenin Tam Zamanı Mı Dersiniz?
2 ay önceHayatınızdaki İzleri Bu Sergide Keşfetmeye Var Mısınız? | Yazan Fulden Karayel Okumuş
3 ay önceTesadüfün Sanata Dönüştüğü Yer: Olafur Eliasson’un İstanbul Boğazı’ndaki Sergisi | Yazan Fulden Karayel Okumuş
4 ay önceMücevher Tasarımcısı Ali Rıza Akdolu'nun Aliens Heykellerinin Sırrı 1 Milyon Yılda Mı Gizli? | Yazan Fulden Karayel Okumuş