Pace Gallery London ve Sotheby's' de Sonbahar Sergileri | Yazan Yasemin Vargı
PACE GALLERY LONDON
Mario Merz sergisi , 26 Eylül – 8 Kasım
1925 doğumlu İtalyan sanatçının 1960’lı yıllardan 2003’e kadar yaptığı eserler Pace Gallery’de ilk defa sergilendi. Doğada ve etrafta bulunan basit ve sade materyallerle çalışan sanatçının eserlerinde takipçisi olduğu Arte Povera akımının izleri görülmekte. Sanatçı; neon , çalılar, taşlar , mermer , metal gibi materyalleri bir araya getirerek formlar oluşturmakla kalmıyor bunların kendi kendine ayakta durmasınıda sağlıyor ve ortaya bir enerji oluşumu çıktığına inanıyor. Asıl yolculuğun formların geldiği son nokta değil yapım aşaması ve prosesinden oluştuğunu söylüyor. Doğadan toplanan materyallerin sanat ile kurduğu bağ, oluşturduğu form ve galeride sergilenerek ürettiği yeni anlamlar.
Movements of the Eart and the Moon on an Axis (2003)
Endüstriyel materyallerden oluşan kubbe ile doğal taşlardan oluşan bir kubbenin birbiriyle olan ilişkisini anlatan bir eser. Camların içine yerleştirilen neonun yanısttığı geçirgen ışık ve neon olmaktan çıkarak aydınlatma görevi gören bir materyale dönüşmesi.
Igloo with Vortex (1981)
1989 da Guggenheim New York Müzesinde sergilenen bu eser izleyicinin karşısına Pace Gallery’de çıktı. Kumaş üzerine yapılan külah biçiminde ki çizim , çalılar , ve üzerine koyduğu mavi neon dan oluşan bu eser ; farklı materyaller arasında bir hikaye oluştuuyor. Neon 3 boyutlu doğa ile 2 boyutlu bir resim arasında bağlantı kuran bir ışık haznesi , formlar arasında sıkışan enerjinin dışa vurumu olarak düşünülebilir.
Matematikten örendğimiz Fibonacci dizimi ile ilgi yaptığı bu eseri Line (1991) ise metal çerçeve içine geilmiş neon sayılardan oluşmakta. Her biri birbiriyle toplanarak yeni sayılar oluşturuyor, tıpkı materyallerin biraraya gelerek oluşturduğu yeni düzen ve formlar gibi. 2 boyutlu bir resim ile enstelasyon arasında kalan bu eser sanatçının kavramsal eserlerinin iyi bir örneği.
SOTHEBY’S
4 Kasım’da New York’ta gerçekleşecek olan, ve çok değerli özel koleksiyon parçaları açıkarttırmadan önce Londra’da sergilendi. Sotheby’s de gerçekleşen bu sergi , müzede görmeye alışkın olduğumuz Monet , Picasso , Cezanne, Pissarro, Sisley , Modigliani, Rothko, Egon Schiele gibi birçok ünlü usta sanatçının eserlerini bir araya getirdi.
Sotheby’s de ki serginin diğer kısmı ise Frieze haftasında açıkarttırmada satılan Çağdaş eserler sergisiydi. Calder , Damien Hirst , Warhol , Francis Bacon , Martin Kippennerger , Sigmar Polke , Gerhard Richter gibi sanatçıların eserleri açıkarttırmaya çıkmadan önce sergilendiler.
Chariot , 1950-52
20. Yüzyıla ait önemli heykellerden biri olan Chariot , sanatçının yaptığı önemli bronz heykellerinden biri olmakta. Giacometti’nin 1930 yıllarda hastanede gerçekleşen bir anısından aklına giren ve bilinçaltından gelerek yarattığı bir eser. Sanatçı heykeli bronz bırakmak yerine altına boyar. Tekerlekler üzerinde duran ,kollarını açmış bu kadın; olmak ile olmamak arasında sıkışmış, gideceği yön belirsiz , olduğu yerde donuk duran ama hareket haline geçecekmiş gibi gölge oyunları ile ayakta kalan.
Amadeo Modigliani , Tete , 1911-12
Modigliani’nin blok taşı alıp oyarak yarattığı , neredeyse hareket edince ve aydınlıkta farklı gölgeler ve ifadeler yaratan bir heykeli. Taşın kendi doğal hali heykelin arka kısmında gözükürken , taşın elle oyularak geldiği en pürüzsüz hali aynı heykelde görmek sanatçının emeğini ve eserin önemini gösteren bir kanıt.
Jean Dubuffet, Vieille reine et courtisan, 1961
Claude Monet, Alice , 1881
Claude Monet’nin 37 yaşında olan sevgilisi ve daha sonra evlendiği Alice ‘i resmettiği tablo.
Edouard Manet, Polichinelle, 1873
Pablo Picasso, Bouffon et jeune acrobate , 1905
Picasso’nun kırmızı eserleri döneminee ait ender parçalardan biri olan pastel ve guajla yapılan çarpıcı renkteki eseri. Sirkte çalışan insanlardan ve yalnızlıklarından ilham almış.
Rene Magritte, L’Autre son de cloche, 1952
Claude Monet, Le Jardin de Vetheuil, 1881
Gerhard Richter, Abstraktes Bild, 1991 - Mark Rothko, No.21 Red, Brown, Black and Orange - Mark Rothko, Untitled, 1970
Jack Pierson, Come On, 2003
Sarah Lucas, Is Suicide Genetic?, 1996
İngiliz sanatçı Sarah Lucas’ın intihar konulu , diğer eserlerinde de sıkça yer alan sigaraları bu sefer kask şekline soktuğu ve yanmış koltuk üzerinde sergilediği eseri.
Louise Bourgeois, Spider I, 1995
Damien Hirst, Togetherness, 2008
Damien Hirst’ün içini özel solüsyonla doldurarak muhafaza ettiği ünlü serisinden başka bir örnek inek kafaları ile yapılmış bu sefer ve altın çerçevesi.
Maurizio Cattelan, Untitled, 2009
İtalya’nın faşist geçmişine gönderme yapan eserde Cattelan her ne kadar maske altında gizlensede kendi self portresini kullanmış. Gerginlik, fetişizm, anksiyete gibi duygular uyandıran Sürreal bir heykel ortaya çıkmış.
Frieze Masters’da Reg Butler’ın 1968-72 yıllarında yaptığı boyanmış bronz kadın heykeli ile beraber.
Yazı ve Fotoğraflar: Yasemin Vargı