6109d5f6-b0e3-40d8-bad6-12b8e06fda9f.jpeg

Işık ve Gölge ile Gizem ve Kültür Arasında | Yazan Ayca Güney

Ayca Güney

6 yıl önce
Louvre Abu Dabi kelimenin tam anlamıyla olağanüstü bir projenin sonucu olarak karşımıza çıkıyor, görevi çağlar boyunca süregelmiş olan evrensel dili ifade etmek. Mimarisi, onu muazzam gökyüzü, denize bakan ufku ve çöl bölgesindeki konumu arasında yakınlaştırarak birlikte bütün olmasını sağlıyor. Kubbesi mekanın manzarasıyla birleşiyor, maneviyatı hissettiren, içeri süzülen ışığıyla, zamanın ve anın bilincine yerleşiyor.






Pritzker Ödülü sahibi Fransız mimar Jean Nouvel'in eseri. Jean Nouvel tarafından Medine’den ilham alınarak, bir ‘müze şehri’ olarak tasarlanan yapının mimarisine 1.3 milyar dolar harcanmış. Müze 55 oda ve 23 sabit sergi alanından oluşuyor. Kubbe ziyaretçileri, kavurucu sıcaktan korurken, doğal ışığın da içeri süzülmesini sağlıyor. Müzenin sırrı Jean Nouvel’in şu sözlerinde gizli: “Arap başkentindeki bu müze, ışık ve gölgenin görünümü noktaladığı, gizem ve kültür duygularını yarattığı yerdir.”





”Louvre Abu Dabi” projesi, 2007 yılında Fransa ile yapılan anlaşma sonucu başlatılmış, 2012'de yapılması beklenen resmi açılış, ekonomik nedenlerden dolayı ertelenmişti. Abu Dabi Emirliği, petrolden elde ettiği kaynakların ciddi bir bölümünü uzun süredir kültür ve sanata harcıyor. Bu yatırımların en büyüğü kuşkusuz Saadiyat Adası.





10 yıl önce açıklanan projeye göre Saadiyat Adası’ndaki bir ilçenin tamamı kültür ve sanata ayrıldı. ‘Saadiyat Cultural District’ deniyor bu bölgeye. Abu Dabi’nin kültür ve sanat merkezi olması hedeflenen adada, 5 müze projesi var. Yerel yetkililerin ifadesine göre bina inşaatı kasıtlı olarak geciktirildi. Emirlik, Louvre Müzesi’nin açılmasının ardından gelecek tepkilere göre projenin devamlılığını onaylayacaktı. Hal böyle olunca, Louvre’un açılmasıyla birlikte, gözler diğer projelere çevrildi. Dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Paris'teki Louvre'un ikinci adresi Abu Dabi oldu. Louvre ismini kullanabilmek ve Paris’te bulunan eserleri sergileyebilmek için, Fransa’ya yüz milyonlarca dolar ödendi, Paris Louvre’dan 300 eser kiralandı. Tabii, her güzel şeyin bir sonu var: Fransa ile 2007’de yapılan anlaşmaya göre, Abu Dabi ‘Louvre’ ismini 30 yıl süre ile kullanabilecek.



“Bactrian princess”, Central Asia
 

 
Son 10 yılda, Abu Dabi Turizm ve Kültür Otoritesi'nin Orta Asya'dan iyi korunmuş bir "Bactrian Prenses" heykeli, 9. yüzyıldan Kufi yazısıyla "Kuran", Giovanni Bellini'nin güzel "Madonna and Child"i; müzenin kalıcı koleksiyonuna dahil olmuş. Bununla birlikte, Fransa ile yapılan anlaşma, müzenin 13 Fransız kurumundan bir dizi başyapıt ödünç aldığı anlamına geliyor. Leonardo da Vinci'nin tanınmış 15 eserinden biri olan "La Belle Ferronniere" yanı sıra, 1887, Van Gogh portresini ve Claude Monet'in "The Saint-Lazare Station" ı da ön plana çıkıyor.
 



Vincent Van Gogh, 1887



Giovanni Bellini "Madonna and Child



Claude Monet "The Saint-Lazare Station


 
Louvre Abu Dabi ziyaretçileri, 12 bölüm boyunca ilk şehirlerin doğuşundan modern dünyaya kadar bir gezintiye çıkarıyor. Modern sanat bölümünde Gustave Caillebotte, Edouard Manet, Paul Gauguin, Piet Mondrian, René Magritte gibi ustaların eserleri yer alıyor. Osman Hamdi Bey’in ‘Okuyan Genç Emir’i, bu bölümde Picasso ile beraber sergileniyor. Müzenin yardımcı direktörü olan Hissa Al Dhaheri, Vogue dergisine verdiği röportajda ‘Okuyan Genç Emir’in bu müze koleksiyonundaki en sevdiği eserlerden biri olduğunu belirtmiş.
 



Okuyan Genç Emir, Osman Hamdi Bey, 1878


 
Müzenin çağdaş sanat kısmında ise Cy Twombly’nin 9 kanvası ve Ai WeiWei’nin bir heykeli yer alıyor. Ayrıca Jenny Holzer ve Giuseppe Penone’nin mekâna özgü yerleştirmeleri de görülmeye değer...




“Fountain of Light/Işık Pınarı”, Ai Weiwei


 
Müzenin ana konusu antik sanat eserleri ve nesneler ancak sergi salonları arasındaki açık alanda yaşayan sanatçıların yeni eserleri de var. Amerikan neo-kavramsalcı Jenny Holzer, tarihi metinlerle oyulmuş üç taş duvardan oluşan bir parçaya katkıda bulunmuş; ve İtalyan heykeltıraş Giuseppe Penone'nin dallarında aynalarla donatılmış vahşi bir kiraz ağacının bronz dökümü olan "Işık Yaprakları", müzenin gölgelik tarafından üretilen ışığı yakalamak ve yansıtmak üzere tasarlanmış.
 





Louvre Abu Dabi yeni jenerasyonlar ve kreatörler için de heyecan verici. Okullar ve üniversiteler her yıl ülkenin dört bir yanında yükseliyor ve çok beğeni toplayan uluslararası kurumlar, dünya çapında kültürel eğitimler başlatıyor. Örneğin New York Üniversitesi'nin Abu Dabi kampüsü sanat tarihi dersleri sunmaktadır; hem Paris-Sorbonne Üniversitesi hem de Emirates'in kendi Zayed Üniversitesi müze çalışmaları programları sunmaktadır. Yeni Louvre Abu Dabi mezuniyet sonrası sanat akademisyenlerinin gelişmesine katkıda bulunacak potansiyel yeni bir mekan sunuyor.








 

Louvre Abu Dhabi, aynı zamanda bir araştırma merkezi. Bilim adamlarının, koleksiyon hakkında daha fazla bilgi edinmek için imkan sunduğu özel bir merkez. Müzedeki eserlerden birçoğu daha önce uluslararası tarih bağlamında sergilenecek olmadığından, Louvre Abu Dhabi, yeni düşünme biçimlerini tetikleyen kıvılcım olabilir.
 
Louvre Abu Dabi’nin Çocuk Müzesi de var. Kubbenin altındaki orta alanda 6 ila 12 yaş arası ziyaretçiler için eğitimli ve ilgi çekici bir mekan. Özellikle çocuklara yönelik geçici sergiler olacak (ilk önce 6. yüzyıl Türk seramiğinden şekiller ve renkler araştırılıyor, 18. yüzyıl Fransız vazoları ve İsviçre-Alman ressamı Paul Klee'nin 19. yüzyıl resimlerinin yanı sıra çocukların dokunabileceği interaktif ekranlar.
 





Ortadoğu sanat piyasası, sanat için açlık duyuyor; müzenin bu vizyona sahip bir kurum olması, koleksiyoncuların ve sanat meraklılarının sanat tarihi hakkında daha derin bir bilgi sahibi olmalarını sağlayacaktır; bölgeye ödünç verdiği güvenilirliğin hem alıcılar hem de satıcılar için olumlu bir etkisi olabilir.





Yazan: Ayca Güney



En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin