Bir çağdaş sanat zirvesi düşünün ki ilhamını “Spring bloom” (ilkbahar çiçekleri) tabirinden alıyor. Contemporary Istanbul, Akbank ana partnerliğinde Türkiye'deki çağdaş sanata odaklanan yeni sanat fuarı CI Bloom’dan bahsediyorum. Türkiye'deki 23 çağdaş sanat galerisini buluşturan CI Bloom, Tersane İstanbul'da Haliç'in kıyısında ve İstanbul'un tarihi atmosferinde sizi eşsiz bir sanat deneyimine davet ediyor. Üstelik fuarda NFT'nin gücü de gündemde. Peki CI Bloom’da bizi neler bekliyor? Öncelikle Türkiye’deki birbirinden değerli sanat galerilerini ve dikkat çeken Nft koleksiyonlarını göreceksiniz.
Fuarda ilgi gören eserler arasında Pg Art Galeri’den Ayla Turan’ın Puppet Show adlı bebeği, Ali Şentürk’ün daire formunda parmaklardan oluşan eseri, Leyla Emadi’nin Gelen Vurdu Giden Vurdu yerleştirmesi, Fine Art Nft’ler bölümündeki 20 Nft’nin yer aldığı Dijital Ufuklar sergisi, Bozlu Art Project’ten Server Demirtaş’ın Asyalı Çocuğu, The Pill Galeri’den Marion Verboom’un Infinity Heykeli, Art Sümer Galeri’den Volkan Aslan’ın Yeterince yer vardı fakat su yoktu serisinden aslanlı video eseri, Anna Laudel Galeri’den Ramazan Can’ın neon ışıklı Anadolu kültürünü yansıtan halıları, Zilbermann Galeri’den Azade Köker’in mesajı derin olan eseri, Merkür Galeri’den Nilay Özenbay’ın soyut eğlenceli heykelleri, Haliç kıyısında denize girmek üzere olan Kazım Karakaya heykelleri, Siyah Beyaz Galeri’den Erdağ Aksel’in Baltalı Ayna eseri, Meydan da Jannis Kounellis’in Topkapı eserini ve Mina’nın çocukları projesi Shirin Abedinirad’ın Pyramid eseri bulunuyor.
İşte CI Bloom da dikkat çeken eserler ve hikayeleri;
Ayla Turan:
Kukla Gösterisi-Puppet Show:
Biz gerçekten bir kukla sahnesindeyiz
Kuklacı felek usta, kuklalarda biz
Oyuna çıkıyoruz birer, ikişer;
Bittimi oyun, sandıktayız hepimiz
Sanatçı tam da Ömer Hayyam’ın bu dörtlüğünde olduğu gibi hepimiz bir oyunun içindeyiz diyor ve Kuklacı kim? Kuklalar kim? Olgusunu düşündürüyor.
Leyla Emadi:
Gelen Vurdu Giden Vurdu:
Gündelik hayatta dilimizin yetersiz kaldığı anlarda mimiklerimizin veya ellerimizin devreye girip tamamlayıcı bir rol üstlenmesini yansıtıyor.
Ali Şentürk:
Beş Parmağın Hangisini Kessen Acımaz:
Günah bazen işlenir bazen atfedilir. En kötüsü de işlenmemiş olanıdır. Bu çalışma işlenmemiş günahlar için tek tek verilmiş birer diyeti temsil ediyor.
Jannis Kounellis:
Topkapı:
Topkapı eseri İstanbul’un tarihine, onun toplumsal ve siyasal geçmişine bir gönderme yapıyor. Bu değerli yapıtın bir yandan kunt ve kapalı, bir yandan önce kendi içine sonra dışına doğru açılan katmanlı yapısı bize iç içe geçmiş uzamları, ikili söylemleri ve dinamik geçişleri düşündürüyor.
Shirin Abedinirad:
Piramit:
Shirin Abedinirad’ın yapıtı “Pyramid” kadın birliği ile kurulmuş ve kadın dayanışması ile kolektif iyilik hareketi olarak ortaya çıkmış olan Mina’nın Çocukları projesi ile çocukların ve burs vereceği sanat öğrencilerinin geleceğine dokunacak. Sanatçı Abendirinad, Türk kültürüne ve özellikle de tasavvuf felsefesinin önemli düşünürlerinden Mevlana Celaleddin Rumi’ye oldukça aşina. Kolektif Yansıma’ya eklemlenen eserleri, Rumi’nin şiirsel anlatımının somut formları. Bu somut formlardan “Pyramid”, CI Bloom’da satışa çıkarttırılarak ışığını ihtiyaç sahibi çocukların gelişip, birey olma yolunda ışığı olacak. Ne mutlu!
Fırat Engin:
Oyun Kartları Üzerine:
Sanatçının oyun kartlarını kullanma nedeni toplumları biçimlendiren politikalara yönelik eleştirel bir tavırla ilgilidir. Çünkü her politik söylem, müdahale ya da eylem, özellikle demokratikleşmesini tam gerçekleştiremeyen coğrafyalarda, sonucunu bilemeyeceğiniz olaylara yol açabiliyor. Bu nedenle oyun kartları ile oyun kurmak (poker) vb. çağrışımları uzun zamandır ilgisini çekiyor. Diğer yandan oyun kartlarının ev mantığı ile kurulduğu yapılanmalar var. Bu yanıyla da hem çocukça, naif bir tavıra gönderme yapılıyor hem de bu yapılanmaların temelsiz, desteksiz, her an yıkılabilecek yapılar olduğunun altı çizilmiş oluyor.
Yeni çağdaş sanat zirvesi CI Bloom ile tanışmak için 12-15 Mayıs tarihleri arasında Tersane İstanbul’u ziyaret edebilirsiniz.
Unutmadan, Türkiye’nin önde gelen sanat fuarı Contemporary Istanbul, 17. edisyonunu 17-18 Eylül 2022 tarihlerinde Ön İzleme, 19-23 Eylül 2022 Fuar günlerinde yine özel mekanı Tersane İstanbul’da gerçekleştirecek. Heyecanla bekliyoruz.
Yazı ve Fotoğraflar: Fulden Karayel Okumuş
Yazı ve Fotoğraflar: Fulden Karayel Okumuş
Veda, Gerçekten Bir Son Mudur? Kararınızı Konuşan Resimler Sergisinde Verin!
Bir Şehirde Sanatın Evrenselliği Yankılanıyorsa, O Gün 19. Contemporary Istanbul Günüdür!
Caeli’de Alice’inizi Keşfetmenin Tam Zamanı Mı Dersiniz?
Hayatınızdaki İzleri Bu Sergide Keşfetmeye Var Mısınız? | Yazan Fulden Karayel Okumuş
Tesadüfün Sanata Dönüştüğü Yer: Olafur Eliasson’un İstanbul Boğazı’ndaki Sergisi | Yazan Fulden Karayel Okumuş
Yorum yapmak için tıklayın