Art Basel’in Ardından | Yazan Yasemin Vargı

Yasemin Vargı

9 yıl önce


16-21 Haziran tarihlerinde gerçekleşen dünyanın en büyük sanat fuarlarından biri olan
Art Basel’i yaklaşık 90.000 kişi ziyaret etti.


300 galerinin katılımıyla gerçekleşen fuarda ki sanat eserlerinin toplam değeri 3.4 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Daha halka açılmadan önce birçok kollektör tarafından bazı eserler satın alınmıştı bile. Galerilerin standları müzeleri aratmıyor, geçmişten günümüze birçok usta sanatçı ve genç sanatçıların işleri sergileniyordu. Geçmiş Basel fuarlarına kıyasla bu sene daha çok görülmemiş eserler yer aldı.

Basel’de gerçekleşen fuarlar arasında en çok dikkat çekenlerden biride Art Unlimited oldu. Son yıllarda adını gittikçe daha çok duyuran bu 2. kısımda ise , büyük boyutta işler, performanslar , birçok ses ve video enstalasyonu ve interaktif eserler yer aldı.
 
Bunların dışında genç sanatçıların çoğunlukta olduğu Volta, Scope ve Liste fuarları da birçok ziyaretçi tarafında gezildi.
 


Pablo Picasso, Homme a la pipe et nu couche, 1967


Jean Dubuffet, L’actif moment 3 janvier 1981
 

Usta sanatçının 1981 yılına ait eseri canlı renkli akrilik eseri Waddington Custot galeri’de sergilendi.
 


Avigdor Arikha (1929-2010), Morning Toast, 1996
 

Ünlü müzelerin koleksiyonlarında eserleri olan İsrailli sanatçı gün ışığını ustalıkla gündelik konuları işlediği yağlı boya resimlerde büyük bir ustalıkla işliyor.
 


Antonio Lopez Garcia (d.1936), Woman in the bath 1968
 

Hiperrealist resimler yapan İspanyol sanatçı, perspekivi ve konusu ile dikkat çekti.
 


Marc Chagall, Bouquet de giroflees , 1973
 

Chagall’ın resimlerinde sık rastladığımız çiçek motifleri sanatçının Provence’ta geçen günlerini yansıtmakta. Renklerin bu tabloda bu kadar canlı olmasının sebebi ise, yeni bulduğu aşkını bu şekilde yansıtmasından kaynaklanıyor.
 


Max Ernst, Le spectre de la chose, 1949
 

Sürrealist sanatçı Arizona’da geçirdiği günleri canlı renklerle tasvir ediyor. Sedona’da tanıştığı kızılderilelerin yaşam biçimi ve sembollerinden etkilenerek de bu iki temayı, eserinde bir araya getiriyor. Sanatçının ender rastlanan konulu tablolarından biri Galerie Thomas’ta sergilendi. Güneş batımını yansıtan oldukça çarpıcı bir kompozisyon.
 


Rene Magritte, Rene Cordier, 1936 yağlıboya


Thomas Schütte, Grober Geist No. 6 , 1998
 

Alman çağdaş sanatçının 98 yılına ait çarpıcı heykeli Skarstedt Gallery’de sergilendi.
 


Jaume Plensa

Jaume Plensa’nın mermer heykeli ilk günden satılan eserler arasındaydı.



Sarah Lucas, Mammerylooloo, 2012
 

Ünlü İngiliz sanatçı Sarah Lucas’ın izleyiciyi rahatsız eden ve kadın vücudunu öne çıkaran seksüel temalı eserlerinden bir tanesi Gladstone Gallery’nin en dikkat çeken eserleri arasındaydı.
 


Bill Beckley, Drop and Bucket 1975
 

Amerikalı kavramsal sanatçının farklı boyutlarda ve şekillerde fotoğraflardan oluşan ve birbirine bağlı olarak hikaye anlatan eseri Galerie Hans Meyer ‘de yer aldı.
 

 

Andy Warhol, Endangered Species (Ram) 1983 ve Alexander Calder’in mobil heykeli yanyana Van de Weghe Gallery’de sergilendi.


Roxy Paine , rug no.1 , 2015
 

1966 doğumlu Amerikan sanatçı yapıtlarında yokolan doğa ile insan arasındaki ilişkisini konu alıyor. Büyüyen, çoğalan doğa unsurları ile gündelik hayatta kullandığımız materyaller arasındaki bağı eserlerinde yansıtıyor. Halı üzerine entegre edilen mantarlar, doğa ile madde ilişkisini oldukça güzel yansıtmış.
 


Sarkis, Conversation entre mon atelier et Jorai, 2001-02
 

Sarkis’in eski bir heykelcilik ile bir arada sergilediği neon, pleksi ve ahşap eseri Gallerie Nathalie Obadia’daydı.
 


Antony Gormley, TIP, 2014


Louise Bougeois , Untitled , 2004
 

Ünlü Fransız sanatçıya ait kumaştan yapılmış ve cam içinde sergilenen heykel kafası sanatçının az görülen yapıtlarından biriydi.
 


Mike Kelley

Eserlerinde popüler kültüre değinen, 20. yüzyılda yapıtlarıyla oldukça öne çıkan Amerikalı sanatçı Mike Kelley’nin oyuncak hayvanları bir araya getirerek yaptığı yerleştirme dikkat çekiciydi.


Dan Flavin, Untitled (to Rob and Pat Rohm), 1969




Art Unlimited – Ai Weiwei bisiklet tekerlerinden oluşan eseri ile ben =)

Yazı: Yasemin Vargı


 



En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin