Bir fuar da böyle geçti... Art Basel Miami – Yazan Yasemin Vargı
3-7 Aralık’ta Miami’de gerçekleşen Art Basel haftası başka birçok küçük çapta gerçekleşen fuarlarla beraber oldukça hareketli geçti. Bu sene 70.000 üzerinde sanatsever Miami’ye fuarları görmek için geldiler.
Martin Creed , 2014
Art Basel’de dikkat çeken eserleri bu yazıda bulabilirsiniz. Art Basel dışında gerçekleşen ve daha çok sokak sanatı ve genç yükselmekte olan sanatçıların eserlerini sergilediği fuarlardan bazıları ise Art Miami, Art Unlimited, Scope, Pulse, NaDa, Miami Project, Pinta idi... Bunların yanı sıra birçok müze ve otelde de fuar haftası için özel sergiler düzenlendi ve performanslar gerçekleşti. İsviçre’de ki Art Basel’e kıyasla gerek fuarlar gerekse şehirin konumundan dolayı her sokakta bir sanat eserine rastlamak mümkündü.
Art Basel’de dikkat çeken eserler
Antony Gormley, TIP, 2014
Ünlü İngiliz heykeltraş Antony Gormley’nin tekrar eden formlardan oluşturduğu figüratif ve surreal 5 edisyonlu heykeli Sean Kelly Galeri’de sergilendi.
Daniel Knorr, Depression Elevations
Kavramsal işler ile günümüze dair hikayeleri birleştiren Roman sanatçı bu serisinde sokakta gördüğü su birikintilerinden ilham alarak her biri farklı renkte ve formda olan reçineden yapılan eserler ortaya çıkarmış. Yakından bakıldığında gerçekten bir su birikintisini andıran transparanlık ve renk katmanları yansımalar görmektesiniz.
Sanatçı aynı zamanda Nevin Aladağ’ın hayat arkadaşı.
James Rosenquist , The Facet 1978
1933 doğumlu sanatçı Pop akımı öncülerinden James Rosenquist’in birkaç işi de fuarda yer alan eserler arasındaydı.
Farklı resimleri kolaj kıvamında yağlı boya biraraya getirip resmeden sanatçı bilboardları boyayarak başladığı sanat hayatına 60’lı yıllarda, gördüğü reklamlardan etkilenerek yaptığı yağlı boya eserleri ile devam eder ve günümüzde ki usta sanatçılar arasında yer alır.
Karl Haendel, Ghauri N.1, 2014
Mitchell – Innes & Nash Gallery’de sergilenen eserler Amerikalı genç sanatçı Karl Haendel’e ait. Her biri fotograf gibi gözüken ama aslında kağıt üzerine kurşun kalemle yapılmış olan eserleri orjinal kılan unsur ise; sanatçının genelde alışılmışın dışında yarattığı çerçeveler ve şekiller. İzleyicide farklı bir etki bırakan eserleri çoğunlukla kavramsal, figüratif veya politikaya dokunan işlerden oluşuyor.
Frank Stella , Scramble: Violet Double/ Left V, Right 12, 1977
1936 doğumlu Amerikalı usta sanatçı Frank Stella gerek renk seçimleri, gerek geometrik şekilleri ile farklı bir ilüzyon yaratır ve soyut resimleri ile öncü sanatçılar arasına girer. 2 eserden oluşan bu işi Van De Weghe Fine Art’ta sergilendi.
David Hockney, The Arrival of Spring 2011
1937 doğumlu usta İngiliz sanatçı David Hockney’nin Bahar serisinden birçok parça da fuarda sergilendi. Canlı renkleri ve grafiksel öğeleri ile dikkat çeken bu eserler aslında ipadde çizilerek yapılmış. Ünlü sanatçı teknoloji ile sanatı biraraya getirerek ürettiği bu kağıt üzerine işleri teknoloji çağına farklı bir yorum getirdi.
Wilfredo Lam (Cuba – Francia , 1902-1982)
Composition, 1944, kanvas üzeri yağlı boya kağıt
Yves Tanguy, Le prodigue ne revient jamais II, 1943
Usta Fransız sürrealist ressam Yves Tanguy’a ait bu güzel eser Landau Fine Art’ta sergilendi, fuarın açılmasının hemen ardından ilk gün alıcı buldu.
Lynn Chadwick, Sitting Couple on a Bench, 1990
1914 doğumlu 2003'te hayatını kaybeden usta İngiliz heykeltraş’a ait olan, yarı figuratif yarı soyut heykellerinden bankta oturan çift fuarda ilgi gören eserler arasındaydı. Landau Fine Art’ta sergilendi.
Pablo Picasso, Le peintre et son modele dans un paysage, June 17, 1963
Juan Munoz, A Caballito frente al Espejo (Piggyback), 1997
Polyester ve reçine kullanılarak yapılan heykel 1953-2001 yılları arasında yaşayan, heykelleriyle hikaye kurgulayan ünlü İspanyol heykeltraşa ait olan eser Skarstedt Gallery’de sergilendi.
Friedrich Kunath, I may not be 100% happy but at least I’m not with you, 2014
Genç alman sanatçı Kunath’ın hemen alıcı bulan eserleri arasında kanvas üzerine akrilik olan bu işi sevilen eserler arasındaydı. Eserlerinde kanvası sanki bir defter sayfasıymış gibi kullanan sanatçı üzerine esprili bir dille hayata, aşka ve insanlığa dair cümleler yazıyor.
David Salle, Theather for One,1989
Farklı resimleri bir araya yağlı boya ile resmederek getiren ve eserlerinde aynı anda birçok konuya değinen sanatçılardan biri de David Salle. Tiyatro sahneleri dizayn eden sanatçı daha sonra John Baldessari’nin yanında eğitim görmüş. Salle, 80’li yıllarda bu tarzın en iyi örneklerini yaratan sanatçılardan biri.
Marina Abramoviç’in Basel’de ki Fondation Beyeler Müzesi ile beraber yaptığı bu performansta isteyen sanatseverler kurulan yataklara yatarak kulaklık takıp orda çalanları dinleyerek hareketsiz yattılar.
Art Basel’de en çok ilgi gören eserlerden ve enstalasyonlardan biri ise Urs Fischer’in yeşil yağmur damlalarıyla ve heykelleriyle donattığı galeri standıydı.
Fergus McCaffrey Galeri’nin standıda oldukça dikkat çekiciydi. Boydan boya sarı renkte boyanan yer ile tabloların birleşimi ortaya değişik bir görüntü çıkarmıştı. Amerikan Pop kültüründen etkilenerek oluşturlan bu eserler sanatçı Jack Early’e ait.
Ai WEIWEI, Mask, 2012
Galeria Continua ‘da sergilenen mermerden oyularak yapılmış bu eser Ai WeiWei’ye ait olduğunu hemen belli ediyordu.
Mike Bouchet, Vinyl Book, 2014
Özel koleksiyonlar ve müze koleksiyonlarında yer alan sanatçının pop akımından etkilenerek yarattığı günümüz toplumunun ve tüketiminin yansımalarını eserlerinde konu alan sanatçının kanvas üzerine yağlı boya eserleri ilgi gördü, Peres Projetcs Berlin’de sergilendi.
Jean Dubuffet, Episode Champetre, Novembre 1974, 1974
Primitiv ve çocuksu insan figülerini kimi zaman karanlık ve korkutucu kimi zaman mavi, kırmızı , ve beyaz renklerden resmeden Fransız usta sanatçı Jean Dubuffet’nin eserlerine farklı galerilerde rastlamak mümkündü. En büyük heykellerinden biri başka bir galeride ve 70’li yıllara ait tablolarıda Helly Nahmad Galeri’de sergilendi.
Ernesto Neto, Egg Bed Crystal Shell A, 2014
Birçok müzede sergileri gerçekleşen ve özel koleksiyonlarda eserleri yer alan Brezilyalı sanatçı genelde minimalist ve çağdaş bir çizgide eserler üretir. Bu yumuşak formlu, kolay şekil alan , dokulu kumaşları kimi zaman baharatlarla doldurur ve ortaya ilginç görüntüler çıkar. Paris’te ki Centre Pompideu müzesi de işlerinin sergilendiği başlıca müzelerden biri.
Olafur Eliasson
Heykelleri ve buyuk enstalasyonlariyla bilinen, bircok koleksiyonda ve müzede eserleri yer alan Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson'un ayna parçalarından olusan eseri ile beraber.
Yazı ve Fotoğraflar: Yasemin Vargı