Dünyanın En Büyük Mozaik Müzesi Zeugma

İnci Aksoy

12 yıl önce




 EKAV Vakfı’nın 20. yılında sosyal sorumluluk projemiz olan, kadın sorunlarına sanatla bakış açısı getiren ‘Dikkat! Kadın’ sergimizin ilk durağı Gaziantep’ti.

Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) kadın temsilcilerinden biri olarak, Sn. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından davet edilerek, geçen yıl ilk defa gittiğim Gaziantep’te, kültürel zenginliğin ve misafirperverliğin karşısında çok etkilenmiştim. Bu yıl da Avrupa Konseyi tarafından 12 yıldız şehirden biri olarak seçilen Gaziantep’in Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Asım Güzelbey ve Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz’un desteğiyle ‘Dikkat! Kadın’ sergisi için tekrar Gaziantep’teydim. Uçaktan iner inmez ilk durağım; dünyanın en büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan Zeugma Müzesi oldu. İçeri girince eserlerin sunumu ve müzenin atmosferi sizi büyülü bir dünyaya götürüyor, hayranlık içerisinde kalıyorsunuz.


Hamam Mozaiği MS 3. yy okeanos villası

1700 m² Zeugma Mozaik Müzesi, gerek yapısal kompleksi gerekse içinde yer alan eserleri açısından dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alıyor. 3500 m² oturum alanı olan ve 3 kattan oluşan yaklaşık 7.075 m² lik sergi salonlarıyla ve Zeugma Çocuk Sanat Atölyesi’yle kültür ve sanata hizmet veriyor.



 Mitolojik sahnelerin yer aldığı mozaiklerde deniz tanrısı  Neptün, Okeanus, Tethys, güzellik tanrıçası Afrodit, Troya’lı Hektor ve efsanevi Aşil'in yanı sıra günlük yaşamdan ve doğadan figürlerde kullanılmış. Zeugma mozaikleri Roma Dönemi M.S.2. ve 4.yüzyıllar kalma çağdaş, üç boyutlu mozaikler modernliğiyle şaşırtıyor.

çingene kızı mozaiği MS 2-3. yy Menad Villası

Ayrıca Gaziantep’in simgesi halini alan dünyaca ünlü ‘Çingene Kızı’ mozaiği, bakışlarıyla sizi büyülüyor. Çingene Kızı, mitoloji sözlüklerinde yer almayan bir kavram. Başlığı ve alnının kısa olması sebebiyle ilk bulunduğunda "Çingene Kızı" olarak adlandırılmıştır. Saçlarının ikiye ayrılması, gözleri ve burun yapısıyla da bu figürün "Büyük İskender" olduğunu ifade eden birçok arkeoloğun yanı sıra, Yer Tanrısı "Gaia" oldugu iddia ediliyor.


Mitolojik sahnelerin yer aldığı mozaiklerde deniz tanrısı  Neptün, Okeanus, Tethys, güzellik tanrıçası Afrodit, Troya’lı Hektor ve efsanevi Aşil'in yanı sıra günlük yaşamdan ve doğadan figürlerde kullanılmış.






 

Türkiye’de böyle bir müzenin olması insana gurur veriyor. Dünyanın birçok ülkesinden yabancı akımına uğrayan bu müzeyi mutlaka gidip gezmenizi öneririm.



Yazı-Fotoğraflar: İnci Aksoy 



En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin