1d924af2-c320-4af8-84fd-2cfae5b5095a.jpeg

Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: İpek Yeğinsü

ArtNews

2 gün önce

ARTtv, 2024 yılında sanat dünyasında öne çıkan sergilerden genç yeteneklere, ilham veren sanatçılardan sanat dünyasını etkileyen olaylara kadar yılın nabzını tutan bir röportaj serisiyle karşınızda. “Sanat Dünyasında 2024’ün En’leri” başlıklı bu özel içerik, sanat profesyonelleri, koleksiyonerler ve sanatseverlerle yapılan röportajlardan oluşuyor.

Serimizin konuğu, küratör ve akademisyen İpek Yeğinsü. Röportajda Yeğinsü, 2024 yılında kendisini en çok etkileyen sergilerden, takip ettiği sanatçılardan ve geleceğin sanat dünyasına dair öngörülerinden bahsediyor. 

Sanatla dolu bu yolculuğa siz de katılın ve ARTtv’nin 2024’ün enlerini birlikte keşfedin!

 

1. Bu yıl sizi en çok etkileyen sergiler hangileriydi?

Arter’de gerçekleşen “Farz Et Ki Sen Yoksun” bence bu yılın, hatta son birkaç yılın en etkileyici sergisiydi. Dünyanın sayılı koleksiyonerlerinden Sayın Ömer Koç’un gizemli iç dünyasını bizlere açtığı ve başarılı küratör Selen Ansen’in adeta bir nadire kabinesi gibi kurguladığı bu serginin bende hem bireysel, hem mesleki açıdan derin izler bıraktığını söyleyebilirim. Ayrıca Salt Beyoğlu’nda Eda Sezgin’in program koordinatörlüğünde düzenlenen “Tasarımcının Notu” ve Pera Müzesi’nde devam eden “Vera Molnár'ın İzinde” sergileri; İrfan Önürmen’in Galata Rum Okulu’ndaki sergisi “Bilinmeyen Neden”; Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar’ın Vision’da Fırat Arapoğlu küratörlüğünde gerçekleştirdiği “Bir Varış Bir Yokuş”; Galerist’te Károly Aliotti’nin küratörlüğünde düzenlenen “Distilled From Scattered Blue”; Tokatlıyan Han’da küratörlüğünü Eda Yiğit’in üstlendiği “Polifonik bir Bahçe” ve Sebastião Salgado’nun Tophane-i Amire’deki ”Genesis” sergisi, bana göre yılın en etkileyici sergileriydi.

 

Sebastião Salgado  ”Genesis” - Tophane-i Amire

2. 2024’te sizi en çok etkileyen ya da ilginizi çeken sanatçılar kimler oldu? 

Yeni Medya Sanatı üzerine uzmanlaşmış bir akademisyen ve küratör olarak sanat ve teknolojinin kesişiminde faaliyet gösteren sanatçılarla özel olarak ilgileniyorum ve dünyada yapılan çalışmaları yakından izliyorum. Bu bağlamda Türkiye’den ha:ar (Hande Şekerciler ve Arda Yalkın), Büşra Tunç, Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar ile Merve Mepa’nın çalışmalarını özellikle önemsiyorum. Dünyada ise bu yıl benim için en etkileyici sanatçılar doğa ile teknolojiyi buluşturan enstalasyonları ile Alman sanatçı Philipp Frank ve Art Basel’de yerleştirmesiyle birlikte gerçekleştirdiği “Premium Economy” performansı ile İsveçli sanatçı Anna Uddenberg oldu. 

 

3. Sizce 2024’te sanat dünyasına damga vuran en önemli olay neydi? 

Tahmin edilenin aksine Catellan’ın muzu demeyeceğim! Dünyanın dört bir yanından birçok sanatçının, sanat kurumlarının genel tavrına karşın İsrail-Filistin savaşı bağlamında Filistin’in yanında bir duruş sergilemesi bence en önemli olaydı.

 

4. Bu yıl keşfettiğiniz, gelecekte adını daha sık duyacağımızı düşündüğünüz genç sanatçılar kimler?

Sanat ve teknoloji alanında çalışmalar yapan Beyza Dilem Topdal’ın geleceğinin çok parlak olduğuna inanıyorum. Yine Base’de keşfettiğim Pamir Yıldıran ve yakın zamanda Bozlu Art Project’in temsil etmeye başladığı Merve Zeybek’in adını daha sık duyacağımızdan eminim.

Beyza Dilem Topdal

5. 2025 yılında sanat dünyasında neler görmek istersiniz?

Türkiye’de kamusal alanda nitelikli sanatla daha fazla buluşmaya ihtiyacımız var. İstanbul dışında düzenlenen sanat etkinliklerinin artmasını ve Anadolu’nun dört bir yanına yayılmasını diliyorum. Ancak bunların sürekli İstanbul’dan gelen benzer kitleleri ağırlayıp duran ve yerel halktan kopuk turistik etkinliklere dönüşmemesi gerektiğini düşünüyorum. 



En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin