SANATA ADANMIŞLIKTA SALVENTIUS GİBİ OLUN!
BE LIKE SALVENTIUS IN DEVOTION TO ART!
Günümüzde, güzel sanatlar okuyan öğrencilerin yolunu belirleme ve ilerleme yolculuğunda kendilerine ilham verecek idol figürlere ulaşması zor olabiliyor. Ancak, ülkemizde sanata verilen destek ve alan açma çabaları sayesinde bu yolculuk daha erişilebilir hale geliyor. Sanata destek veren ve sosyal sorumluluk adına adımlar atan birçok proje bulunuyor. Bu projeler, genç sanatçılara mentorluk etmek, onları cesaretlendirmek ve ilham vermek için tasarlanıyor.
Nowadays, it can be challenging for the students of the fine arts to find inspiring figures to guide them on their path of defining and advancing their artistic journey. However, thanks to the efforts to support and promote art in our country, this journey is becoming more accessible. There are many projects aimed at supporting art and taking steps for social responsibility. These project are designed to mentor, encourage and inspire young artists.
Örneğin, geçtiğimiz günlerde Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde gerçekleştirdiğimiz Temel Sanat ve Tasarım 2 dersi öğrencileriyle yaptığımız etkinlik de bunlardan bir tanesi. Ayrıca, sanatın gücünü anlamak ve toplumsal etkisini artırmak isteyen herkes için birer ışık kaynağı niteliğinde olabilecek bir workshop düzenledik. Bu workshop'ta, öğrencilere Momentalizm akımından etkilenerek birer sanat eseri çizmelerini istedik. Her bir eser, cesaretleri ve özgünlükleriyle dolu, dünyaya kendi benzersiz bakış açısını yansıtıyor.
As an example, we have organized an event with the students of Basic Art and Design 2 course at Nişantaşı University Faculty of Art and Design. We also held a workshop that could serve as a source of inspiration for anyone seeking to understand the power of art and increase it’s social impact. In this workshop, we asked students to create artworks influenced by the Momentalism movement. Each piece reflects their courage and originality, presenting their unique perspectives to the world.
Daha önce kaleme aldığım "Geleceğe Işık Tutan Gençlerin Sanat Eserleriyle Tanışmaya Hazır Mısınız?" ve "Sanatta Anı Yakalamanın Sırrı: Momentalizm" başlıklı makalelerimi okuyanlar bilir, bu yazıda da bahsettiğim konuların devamını bulacaklar. Workshop'un ardından, Momentalizm akımının öncüsü sanatçı Salventius, geleceğin genç nesil sanatçılarının çizimlerini yorumlayarak her sanatçı adayına sanat yolculuklarında ilham ve mentorluk edebilecek fikirler verdi. Salventius’un yorumları ve öğrencilere verdiği destek sanat dünyasında güzel bir örnek niteliğindedir.
This article can be a follow-up on my previous two articles 'Are You Ready to Meet the Artworks of the Youth Lighting Up the Future?' and 'The Secret to Capturing Moments in Art: Momentalism.' As an update, the pioneer artist of the Momentalism movement, Salventius, provided insights and mentorship for each aspiring artist by interpreting the drawings of young artists and offering inspiring suggestions for their artistic journeys. These comments, this act of support can be served as an example in the art world.
Salventius’a geçtiğimiz günlerde, sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor musunuz diye sorduğumda, bana şöyle bir cevap vermişti:
"Bunu bir sanatçı olarak değil, bir insan olarak yapıyorum. Bence sanatın güzelliği, insanları onun hakikat olduğuna inanmaya zorlamamasıdır. Yalnızca insanlarla yankılandığında iletişim kurar. Bu yüzden sosyal medya platformlarımı, bir haber kaynağı veya alıştığımız siyaset anlayışına hizmet eden bir araç olarak görmüyorum. Benim işimin kendisi, nasıl iyi bir insan olunabileceğine dair bir arayıştır. Ve bu yolculuğun insanlar arasında daha sosyal ve sağlıklı bir bağ oluşmasına katkı sağlamasını umuyorum."
When I recently asked Salventius if he has supported any social responsibility projects, he responded with the following:
I do, but not as an artist, but as a human being. I think the beauty of art is that it is not forcing people to believe it is the truth. It only communicates when it resonates with people. Therefore I see my social channels not as something that bring the news, or politics as we know it. My work itself is a search for how to be a good human being. And I hope that this journey contributes to a more social and healthy connection between people.
Salventius’un genç yeteneklere, kendi yaratıcılık yolculuklarında başarılı olmaları için verdiği öneriler de şöyle:
"Her gün bir şeyler yaratın. Her gün bir şaheser ortaya çıkmayabilir ama tarzınızı bulmayı öğreneceksiniz. Çalışmanızı görecek insanları düşünmeye çalışmayın, sadece çalışmanızı yaratmanın keyfini bulun. Sevdiğiniz şeyi yaptığınızda daha uzun süre dayanırsınız ve bu, aynı zamanda işinize de yansır! İnsanların göremeyeceği ama hissedebileceği gizli bir katman gibi!"
Salventius also provided the following recommendations to young talents to succeed in their creative journeys:
Create something every day. Not every day will be a masterpiece but you will learn to find your style. Don’t try to think of the people that will see your work, just find the joy in creating your work. When doing what you love you will last longer, and it will also show within your work! It is like a hidden layer that people maybe won’t see, but do feel!
Geleceğin sanatçılarına ilham vermek ve hayallerine ulaşmalarına yardımcı olmak, dünyanın en güzel duygularından biri olmalı. İşte Salventius’un, öğrencilerin potansiyellerini ortaya çıkarmalarına nasıl destek olduğuna dair yorumları:
Inspiring future artists and helping them reach their dreams should be one of the most beautiful feelings in the world. Here are Salventius's comments on how he supports students in bringing out their potentials:
Zeynep Arslan
Salventius Feedback: Very well delicately drawn. Do this more often and find out how even smoother your lines will become.
Çok iyi ve özenle çizilmiş. Bunu daha sık yap, çizgilerinin daha ne kadar yumuşak olacağını gör.
Yağmur Köroğlu
Salventius Feedback: Great use of experimenting with using the moment. This truly is a result that you didn’t thought of before you started. It happened while drawing. Nice!
Anı kullanarak yapılan harika bir deneme. Bu gerçekten başlamadan önce düşünülmemiş bir sonuç. Çizerken gerçekleşti. Güzel!
Tuğçe Özyürek
Salventius Feedback: Good to see you didn’t hold yourself back and really made room to experiment.
Kendini tutmaman ve gerçekten denemek için alan açman güzel.
Rumeysa Gelir
Salventius Feedback: Nice to see how this drawing and lines is very much making use of the negative space (in between the lines and shapes). Well done!
Bu çizimin ve çizgilerin arasındaki negatif boşluğu (çizgiler ve şekillerin arasında) nasıl kullandığını görmek güzel. Aferin!
Putri Nadhifa Fahmi
Salventius Feedback: Nice gentle drawing. Next time try to start one without knowing what you will be going to draw. You will be surprised of what you will make.
Güzel, nazik bir çizim. Bir dahaki sefere ne çizeceğini planlamadan başla. Ne yapacağına şaşıracaksın.
Mustafa Akın Turhan
Salventius Feedback: I like how this drawing is used colouring in the shapes. Next one you should try to wait a little after the drawing to see if it needs anything more.
Bu çizimde şekilleri renklendirme şeklini beğendim. Bir sonrakinde, çizdikten sonra biraz bekleyip başka bir şeye ihtiyacı olup olmadığına bakmalısın.
Mohadese Amin
Salventius Feedback: Nice to see that ‘the moment’ as a concept has been captured.
‘An’ kavramının yakalandığını gösteren bir konsepti görmek güzel.
Gülcan Yılmaz
Salventius Feedback: Try not to think before you draw. Thats very hard to do, but if you just put you pen down and start, you’ll be surprised what you can come up with. It also is a nice way to avoid drawing an image that you’ve seen before.
Çizmeden önce düşünmemeye çalış. Bu çok zor, ama kalemi kağıda koyup başlaman yeterli ve ne yapabileceğine şaşıracaksın. Ayrıca bu, daha önce gördüğün bir resmi çizmekten kaçınmanın güzel bir yolu.
Esma Nur Cihan
Salventius Feedback: Nicely drawn with convidence. To experiment, try one time to draw with your left hand or upside down. See what happens when you bypass the usual.
Güzel bir özgüvenle çizilmiş. Denemek için bir şans ver, bir kez sol elinle veya ters çiz. Alışılmışın dışına çıktığında neler olacağını gör.
Beyza Temizöz
Salventius Feedback: Very nice drawn with great care of balanced lines. To experiment, maybe one time give it a try, to draw a wild shape, without meaning. And then rotate it to see what it looks like and then have it filled in.
Çok güzel bir şekilde dengelenmiş çizgilerle dikkatlice çizilmiş. Denemek için belki bir kez, anlamı olmayan çılgın bir şekil çizmeyi dene. Sonra onu döndürüp nasıl göründüğüne bak ve ondan sonra içini doldur.
Beril Terzioğlu
Salventius Feedback: Nice conceptual approach of the moment. Intrigued by the pupil and the drops.
An'ın güzel kavramsallaştırma yaklaşımı. Gözbebeği ve damlalar beni meraklandırdı.
Berfin Yıldırım
Salventius Feedback: Well drawn scenery, I like how the surroundings are making use of the wild lines. It is in a nice contrast with the more prepared drawing of the diving woman. Nice!
Güzel çizilmiş bir sahne, çevrenin çılgın çizgilerden yararlanmasını beğendim. Bu, dalış yapan kadının tasarlanmış çizimiyle güzel bir tezat oluşturuyor. Güzel!
Alp Oral
Salventius Feedback: Very well experiment. I like how this proofs that things are never the same. How little differences in what we feel or see make each line and moment unique.
Çok iyi bir deneme. Hiçbir şeyin asla aynı olamayacağını kanıtlayışını beğendim. Hissettiklerimiz ve gördüklerimizdeki küçük değişiklikler, her bir çizgiyi ve anı benzersizleştiriyor.
Yazı ve Fotoğraflar: Fulden Karayel Okumuş
Caeli’de Alice’inizi Keşfetmenin Tam Zamanı Mı Dersiniz?
bir ay önceHayatınızdaki İzleri Bu Sergide Keşfetmeye Var Mısınız? | Yazan Fulden Karayel Okumuş
2 ay önceTesadüfün Sanata Dönüştüğü Yer: Olafur Eliasson’un İstanbul Boğazı’ndaki Sergisi | Yazan Fulden Karayel Okumuş
3 ay önceMücevher Tasarımcısı Ali Rıza Akdolu'nun Aliens Heykellerinin Sırrı 1 Milyon Yılda Mı Gizli? | Yazan Fulden Karayel Okumuş
3 ay önceOyuncakları Sanata Dönüştüren Mamut Limited Sanatçıları Sanat Dünyasında Devrim mi Yaratıyor? | Yazan Fulden Karayel Okumuş