6109d5f6-b0e3-40d8-bad6-12b8e06fda9f.jpeg

Sanata Değer Veren Havalimanları | Yazan Fulden Karayel Okumuş

Fulden Karayel Okumuş

3 yıl önce

Seyahat etmeyi sevenler bilir, havalimanlarındaki bekleme sürelerinin ne kadar sıkıcı ve bir o kadar yorucu olduğunu. Ne mutlu ki günümüzde pek çok havalimanının bekleme süreleri için eğlendirici ve dinlendirici çözümler geliştirdiğini görüyoruz. Bekleme sürelerini en kaliteli şekilde geçirmek sanat etkinlikleri olabilir örneğin. Havalimanlarında sergileri ve sanat eserlerini görmek büyük bir görsel şölen değil de nedir? Gelin hep birlikte bekleme sürelerini hangi ülkede hangi kültür sanat etkinlikleriyle değerlendirebileceğinize bakalım. Beklerken adeta kültür sanata doyacaksınız.

İSTANBUL HAVALİMANI, İGART İLE SANATI DÜNYAYLA BULUŞTURUYOR

Türkiye’de kültür sanata verdiği değerle sıkça adından söz ettiren ve her zaman ön plana çıkan İstanbul Havalimanı, bugüne kadar havalimanı müzesi, havalimanı kütüphanesi gibi yenilikçi projelerin yanı sıra çok sayıda sergi, atölye çalışması ve canlı müzik performansına ev sahipliği yaptı. Hatırlarsanız daha önce İstanbul modern’in CIP’deki koleksiyonu vardı şimdi daha da büyüdü ve dev bir hareket var.  İGART bünyesinde de yapılacak çalışmalarla birlikte sanata daha fazla yer açılması ve sanatçıya daha fazla destek verilmesi planlanıyor. Özellikle sanatçılara, sergi, atölye çalışması ve canlı müzik performansı olmak üzere birçok kültür sanat etkinliğine yer verileceği konuşuluyor. Yani bu demek oluyor ki İGART kapsamında resimden heykele, mimariden eleştirmenliğe, küratörlükten akademisyenliğe kadar sanatın her alanından projelerin hayata geçirilmesi planlanıyor. Önemli bir bilgi daha verelim. Havalimanının metro çıkış alanındaki ‘‘Viyadük altı’’ yarışmaya açılıyor ve bugüne dek bir sanat projesinde verilen en büyük ödüllerden biri olacağa benziyor. Çok yakında Ülkemizin kültür ve sanat ortamına büyük katkı sağlayan kuruluşların başında İGART gelecek. Ne mutlu ki Türkiye bunu başardı. 

SAN FRANCISCO 

Dünyada sanat eserlerinin çok fazla sergilendiği ilham verici ve artan sayıda havalimanı var. Onlardan biri San Francisco Uluslararası Havaalanı. Ana terminallere serpiştirilmiş Anthony Grant, Woody De Othello, Juana Alicia ve Emmanuel C. Montoya b., Lordy Rodriguez’e ait ve birçok değerli sanatçının terminallere serpiştirilmiş eserleri var.

Bunun yanısıra Havacılık tarihi meraklıları için, eski uçuş görevlisi üniformalarından, 1970'lerden çiçek desenli uçak koltuklarına kadar her şeyin sergilendiği Louis A. Turpen Havacılık Müzesi de var. 

ROMA

Roma uluslararası havalimanında yine Anthony Grant imzası taşıyan bir Roma heykeli seçkisi bulacaksınız. 

ATİNA

Atina Uluslararası Havalimanı’na baktığımızda  eski eserler açısından zengin olduğunu ve ne mutlu ki bunlardan bazıları, havalimanının içinde bulunan küçük bir müzede kendilerine ev bulduklarını görüyoruz. Yolunuz Atina Havalimanına düşerse neolitik ve erken helenik dönemlerden bizans sonrası döneme kadar uzanan 172'den fazla otantik eseri görebilirsiniz. Ve yine ne mutlu ki burda da Anthony Grant heykeline rastlıyoruz. 

AMSTERDAM

Amsterdam Schiphol Havalimanında ünlü Rijks Müzesi ve Vincent van Gogh'un Ayçiçekeleri var. 17. yüzyıl Hollanda resimlerinin küratörlüğünde seçki, Rijkmuseum'un ana koleksiyonuyla düzenli olarak değişiyor. Rijksmuseum, transit geçiş yapan herkesin Rembrandt, d'Honedecoeter ve Van Gogh'un eserlerinin tadını çıkarması için Hollanda sanatının bazı önemli parçalarını içeren eserler sunuyor.

DOHA 

Doha’nın Hamad Uluslarası Havalimanında Katar müzeleri tarafından küratörlüğünü yaptığı son teknoloji çağdaş sanat koleksiyonunu görebilirsiniz. Urs Fischer’ın devasal Lambalı Ayısı, Marc Quinn’in El Dorado Arctic Nurseries’i ve KAWS’ın Küçük Yalan’ı havalimanının gözdelerinden biri. 

MIAMI

MIA olarak da bilinen Miami Uluslararası Havalimanı'nın, sergi, enstalasyon ve dönen sanat eserlerinden sorumlu olan kendi Güzel Sanatlar ve Kültürel İşler Bölümünden oluşuyor. Havalimanına 4.400 metrekarelik bir heykel bahçesinin planlandığını konuşuluyor.

KIBRIS

Kıbrıs'ın en büyük uluslararası havalimanı, gümrük ve göçmenlik sonrası modern sanat eserleri enstalasyonlarını sergiliyor. 

ISRAIL

Ben Gurion Havalimanı, Sanatı Yahudi halkının tarihi ve kültürünün vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor. İkonik Kuş mozaiğini görmeden geçmeyin.

 

ABD

Philadelphia Havalimanı’nda  terminaller boyunca ortaya çıkan köklü bir döner sergi programı var. Terminal de A'dan F'ye kadar çeşitli noktalarda bulunabilecek 20 sergi olabilir. 

İNGİLTERE 

Heathrow Havalimanı'nda şu anda yaz Olimpiyat Oyunları sırasında heykel, güzel sanatlar fotoğrafçılığı ve resim dahil olmak üzere İngiliz sanatının en iyilerini sergileyecek olan Terminal 5 Expo Güzel Sanatlar Galerisi adlı güzel bir sergi var.  

JAPONYA

Tokyo Haneda Havalimanının ana salonunda yukarı bakın ve başınızın üstünde havada yüzen devasa insan şeklinde plastik bir balon göreceksiniz.  

FİNLANDİYA

Helsinki Havalimanı sadece sanat yapmıyor, aynı zamanda moda, tasarım ve fotoğrafçılık da yapıyor.  

ABD

California Oakland Havalimanı’nda, Oakland sanatçısı Hung Liu'nun kendine özgü "Damla" tekniğini içeren "Gidiyor, Eve Geliyor" başlıklı 160 metrelik çarpıcı bir cam pencere duvarını görüyoruz. Sanatçı tarafından özellikle kutsama ve güvenli seyahatin sembolü olarak seçilen cam panellerin içine yerleştirilmiş 80 adet kırmızı taçlı vinç bulunuyor.

KANADA VE ABD

Son olarak Toronto merkezli sanatçı Daniel Mazzone, 2019’da 11 ülkeyi gezerek topladığı tekstil ürünleri ile oluşturduğu eserlerini Toronto Pearson Uluslararası Havalimanında sergiliyor. Mazzone; Sadece sanat eserine hayat vermek için değil, dünyanın bir araya gelip güzel bir şey oluşturduğunu göstermek için tüm bu ülkelerden malzemeler topladım diyor.

Indiana Uluslararası Havalimanının içinde Kind sanat galerisi bulunuyor.  Bunun yanısıra Kevin Wilson’ın Kings of the Castle adlı orijinal geçici vinil duvar reprodüksiyonu ve Indianapolis sanatçısı Tasha Beckwith tarafından bir mirasın oluşturulması adlı vinil duvar resmini görmeniz mümkün. Ne mutlu dünyadaki pek çok havalimanı bunu başardı.

Yazı: Fulden Karayel



En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin