Her sene Haziran ayının başlarından itibaren Regent’s Park İngiliz Bahçeleri bölümü muhteşem bir sanat şenliğine ev sahipliği yapardı. Frieze etkinlikleri çerçevesinde seçili eserler açık havada yaz boyu halkın beğenisine sunulurdu. Geçtiğimiz haziran ayı maalesef bu etkinlik koronavirüs önemleri kapsamında yapılamamıştı. Dünyanın sayılı sanat etkinliklerinden Frieze pandemi sebebiyle bu yıl daha kapsül, bir kısım online olmak üzere sanatçılar, eserleri ve sanatseverleri bir araya getireceğini duyurdu. Her sene yaz boyunca parkımızın İngiliz bahçeleri bölümünde görmeye alıştığımız açık hava etkinliği de maalesef 5-18 Ekim gibi dar bir zamana sıkıştırılmış oldu.
Küratörlüğünü Clare Lilley‘in üstlendiği programda, 12 sanatçının eserine ver veriyor. Bu yılın seçkisi medeni haklar, ekoloji, doğal dünya ve insan ilişkisi.
Parka girişte 1 numaralı eser Gavin Turk’e ait. 1967 doğumlu İngiliz sanatçının eseri “L’Âge d’Or”. Luis Bunuel’in aynı adlı sürrealist filmine atıfta bulunan eser ev, güvenlik mimari gibi kavramların yanında mekan, içeride-dışarıda gibi daha kışkırtıcı kavramları da sorguluyor. Eser bir yanıyla Magritte’nin bulutlara açılan kapısı “la Victorie” ‘de hatırlatıyor.
Gavin Turk, L’Âge d’Or, 2019
Hemen karşısında Young British Artists (YBAs) grubu üyesi, 1962 doğumlu İngiliz sanatçı Sarah Lucas’ın “Sandwich“ 2020 eseri... Cinsellik, cinsiyetçilik ve kimlik kavramlarını kendine özgü provokatif tarzı ile betimleyen sanatçı 1980‘lerin sonlarından bu yana sebze, sigara, çorap gibi her türlü nesneyi sanatının konusu olarak kullanır.
Sarah Lucas, Sandwich 2020
Eric Fischl, Torso, 2010
1948 doğumlu Amerikalı ressam, heykeltraş Eric Fischl‘e ait Torso 2010. Çalışmalarında insan bedeni konu alan sanatçı bu çalışmasında 1990’lardan sonra heykele yönelmiştir.
Rebecca Waren, Aurelius, 2017-2019
Giocometri tadında bir çalışma, Aurelius 2017-2019 1965 doğumlu İngiliz sanatçının çalışması 3 mt yüksekliğinde.
Fabio Antinori, Ad Keywords, 2020
1998’de İstanbul’da kurulan Pi Artworks bünyesine ait 1971 Roma doğumlu sanatçı Fabio Lattanzi Antinori’e ait. Yaşamını Londra’da sürdüren sanatçı “Ad Keywords” 2020 çalışması ile bir her gün kullandığımız arama motorlarının, onların tıklanma ve reklam değerini belirleyen bir dizi algoritmanın bizim gördüklerimize ve göreceklerimize nasıl karar verdiğini, yapay zekanın bizim neyi görmemiz gerektiğine nasıl karar verdiğini çok çarpıcı şekilde ortaya koyuyor.
Circle for Sally, 2016
1945 doğumlu İngiliz sanatçı Richard Long eserlerinde günlük yaşantının eylemlerinden ilham alarak kaya, toprak, su gibi doğal malzemeler kullanarak yaratıyor eserlerini. Bu çalışmasında Malaga’da ölen ve mezarı da orada bulunan büyükannesi için Madrid’den getirilen granit taşlar ve mermerler kullanılmış.
Arne Quinze, ”Lupine Tower” 2020
Dev boyutta renkli metal plakalardan meydana gelen dev acı bakla bitkisi. Halka açık alanlardaki büyük enstalasyonları ünlü 1971 Belçika doğumlu ressam, heykeltraş Arne Quize
bahçesinde 20.000 den fazla biyolojik çeşitliliği olan bitkilerle çevrili stüdyosunda mevsimlerden, çimlenmeden çürümeye yaşamın geçiciliği ile ilgili araştırma ve düşünme odak noktası olan eserler üretiyor.
Torre di Saba, 2009
Eser tüm mukaddes kitaplarda yer alan Seba Melikesi ve Süleyman Peygamberi konu alan “Torre di Saba” 2009. 1961 İtalya doğumlu sanatçı Gianpietro Carlesso tek parça malzemelerden, mermerden elleri ile oyduğu soyut kompozisyonlu heykeller ve halka açık enstalasyonları ile ünlü bir sanatçı.
Kalliopi Lemos “The Plait, 2020”
8 mt yüksekliğinde iç içe geçmiş yüzlerce çelik halattan meydana gelmiş. The Plait, 2020
Çalışmalarını Londra’da sürdüren, 1951 Yunanistan doğumlu sanatçı Kalliopi Lemos 2012 yılında 3.Çanakkale Bineali’nde ki Mülteciler konulu tekne enstalasyonu ülkemizi de ziyaret etmiş bir sanatçı. 2015 Borusan Çağdaş Sanat Ödülü kazan sanatçı bu eserinde “Sadece dik durmakla sanki kendi kendine değer ve meydan okuma beyanını yapıyormuş gibi, gökyüzüne iddialı bir şekilde yükselen 3!boyutlu yüzlerce iç içe geçmiş ince çubuktan oluşan kadınsı bir şehvetli sembol.”
David Altmejd, Untitled-1
1974 Kanada doğumlu, çalışmalarını NewYork sürdüren David Altmejd “Untitled-1” bronz heykeli ..İç/dış, yüzey/yapı, figüratif/soyutlama arasında gelişen farklılıkları silikleştiren, bulanıklaştıran oldukça ayrıntılı heykelleri ile ünlü bir sanatçı. Yine bu eserinde hem zarif hem ham, kendi özünü kavrayan el detayı ile çarpıcı bir çalışma.
Five Conversation
1954 Zanzibar doğumlu İngiliz sanatçı Lubaina Himid’in “Five Conversation”. 2019 yılında NewYork‘ta bulunan bir Açıkhava sanat parkı lezzetindeki HighLine için sipariş edilen Georgia kapıları ve önünde muhabbet eden siyahi kadınlar enstalasyonu. Kendinizi bir an bir tiyatro sahnesinde hissedebileceğiniz eser parkta en etkilendiğim çalışmalardan. 1980’lerde “Siyahi Sanat Hareketine“ dahil olan sanatçı, aktivist kimliğiyle sanatını birleştirerek üretmeye devam ediyor. 2010 yılında “Siyahi Kadın Sanatına Hizmetleri“ ile kraliçeden MBE nişanı, 2017‘de Turner ödülü ve 2018’de Kraliçenin Doğum günü Onurlarında, sanata yaptığı büyük hizmetler için CBE nişanı ile ödüllendirilmiştir.
Five Conversation
“Human-Animals-Monsters “2020
Ve geldik son çalışmaya; 1984 İngiltere doğumlu Patrick Goddard‘a ait “Human-Animals-Monsters “2020 çalışması. Genç sanatçıları ve yeni galerileri destekleyen Mtec Bursu ödülüne layık görülen çalışma insan yüzüne uygun ölçümlendirilmiş hayvan masklarından meydana geliyor. Sol görüşlü, aktivist politik görüşü video, enstelasyon, çizgi roman, resim ve heykellerinin odak noktasını oluşturuyor.
Lock-down döneminde üretilen 24 köpek, tavuk, tilki vb. hayvan kafası insan başı büyüklüğünde sanki havadan düşmüş gibi sergilenmiş. İnsan -ekolojik çevre ilişkisi, hepimizin evlerimize kapandığı bu süreçte ortak düşünce noktamızın çarpıcı bir ifade olmuş değil mi?
Bu müthiş görsel şölen 18 Ekim’e kadar Regent’s Park İngiliz Bahçeleri bölümünde ücretsiz olarak sergilenmekte.
Yazı ve Fotoğraflar: Nurdan Ateş
Yazı ve Fotoğraflar: Nurdan Ateş
Sonbaharın Habercisi: Frieze Sculpture 2024
Marina Abramović Kraliyet Sanat Akademisi’nde Retrospektif Sergi Açan İlk Kadın Sanatçı Oldu! I Yazan Nurdan Ateş
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nde Hasat Sonu Şenliği I Yazan Nurdan Ateş
Çin’in “Asi Dehası” Ai Weiwei Design Museum’da! I Yazan Nurdan Ateş
Frieze London 2022 İzlenimleri I Yazan Nurdan Ateş
Yorum yapmak için tıklayın